Με έναν ευρηματικό τρόπο διέψευσε ο τέως υπουργός Οικονομικών το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC ότι το όνομά του συγκαταλέγεται μεταξύ των διαδόχων της Κριστίν Λαγκάρντ στη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Άργησα να απαντήσω στην “είδηση” του CNBC γιατί έπρεπε να συμβουλευτώ ειδικό όργανο των “53”. Με ψηφοφορία 6-3 μου ανακοινώθηκε ότι πρέπει να απορρίψω ενδεχόμενη πρόσκληση για το συγκεκριμένο πόστο. Οι 6 επιχειρηματολόγησαν ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα αρκετά ριζωμένο στο πλάι του αριστερού κινήματος, ενώ οι 3 είπαν ότι, εν δυνάμει, το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι σύμμαχος της όποιας προοδευτικής συμμαχίας. Άρα τα χέρια μου είναι δεμένα».

Προφανώς ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι υποψήφιος για επικεφαλής του Ταμείου. Από την άλλη, με τόσες συνταγές του ΔΝΤ που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι λογικό το CNBC να θεωρεί ισχυρή μία υποψηφιότητα του υπουργού που τις υλοποίησε.

Το δημοσίευμα του CNBC

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει σύντομα τη διαδικασία επιλογής του νέου διευθυντή του, καθώς η γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ θα αποχωρήσει από το Ταμείο σε λίγους μήνες για ανα αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη θέση του ιταλού προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται.

Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με το CNBC, είναι:
  1. Ο Μάρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας -Καναδός πολίτης με ιρλανδικό και βρετανικό διαβατήριο.
  2. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.
  3. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup.
  4. Ο Μάρι Ντράγκι, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ και Ιταλός.
  5. Ο Μπενουά Κερ, μέλος στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ του οποίου η θητεία λήγει τον Δεκέμβριο.
  6. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και τωρινός πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου.
  7. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ο οποίος εφάρμοσε το γ΄ πρόγραμμα διάσωσης.
Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν κάποιον από την Ευρώπη να αναλάβει τη θέση –η οποία είναι πενταετούς θητείας- και να συνεχιστεί η παράδοση του να αναλαμβάνει ένας Ευρωπαίος τα ηνία του ΔΝΤ. Από το 1945 που ιδρύθηκε το ΔΝΤ, επικεφαλής είναι πάντα Ευρωπαίος.

«Αυτό που θέλουμε στη Γαλλία είναι πρώτο να έχουμε έναν υποψήφιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να μπορεί να διαδεχθεί την Λαγκάρντ ως επικεφαλής του ΔΝΤ, δεύτερο θέλουμε να μπορέσουμε να λάβουμε άμεσα την απόφαση, τρίτον θέλουμε να είναι μοναδικός υποψήφιος, που θα παρουσιαστεί από την ΕΕ, χωρίς άσκοπες αντιπαλότητες» δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Για την επιλογή του γενικού διευθυντή είναι αρμόδιο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Το συμβούλιο αποτελείται από 24 μόνιμα μέλη, τα οποία εκλέγονται από τις χώρες τους ή από ομάδες χωρών. Από το 2011, οι εκπρόσωποι των χωρών στο ΔΝΤ, έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν υποψηφίους. Μόλις το ΔΣ καταλήξει στους τρεις επικρατέστερους, αυτοί θα περάσουν από συνέντευξη και οι 24 θα εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά, έως ότου η πλειοψηφία καταλήξει στον νέο γενικό διευθυντή.