Τη σχέση του... Μοντεσκιέ με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία προσπαθεί να εξηγήσει ο «Βηματοδότης».

Την απάντηση την έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεση νομισματικής πολιτικής που έδωσε στη δημοσιότητα, καλώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τη διαβάσει.

Και συνεχίζει ο «Βηματοδότης»: Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάστηκαν τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και οι τρεις αυτές ρυθμίσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Το γιατί το εξηγεί πολύ καλά η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της.

«Η επαναλαμβανόμενη πρακτική της παροχής δυνατότητας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών ενσωματώνεται στις προσδοκίες των φορολογουμένων για μελλοντική νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη φορολογική συμμόρφωση εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται σε μεγάλο βαθμό οι θετικές επιδράσεις, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους οφειλέτες».

Με πιο απλά λόγια, τα λόγια του Μοντεσκιέ, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Οταν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα έχει «εκπαιδεύσει» τους πολίτες να αναμένουν μια πιο γαλαντόμο λύση στο μέλλον, αυτοί περιφρονούν την τωρινή λύση ακόμη και εάν τους ευνοεί. Και αυτή τη λάθος πρακτική ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι σύντροφοί του την εφάρμοσαν τρεις φορές. Και το έκαναν όχι διότι δεν γνώριζαν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά διότι ήθελαν να χαϊδεύουν τα αφτιά των ψηφοφόρων τους (που τελικά οι περισσότεροι τους γύρισαν την πλάτη).»