Έφτασε ποτέ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο σημείο να εξετάζει το ενδεχόμενο της παραίτησης για να καθυστερήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος; 

Αυτό συζητούταν σε πολιτικά πηγαδάκια το 2015, μία ημέρα μετά την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας έσπευσαν τότε να διαψεύσουν τα σενάρια, σχολιάζοντας μάλιστα ότι είναι ντροπή να γράφονται και να αναπαράγονται τέτοιες ανοησίες.

Μία άλλη οπτική και εκδοχή του γεγονότος δίνει το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε πει απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Θα δώσεις το μήνυμα αυτό. Αν δεν το κάνεις, θα παραιτηθώ. Καταλαβαίνεις τι σου λέω:». Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζητούσε από τον πρωθυπουργό μία σαφή δήλωση ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη,

Την απειλή παραίτησης του Προκόπη Παυλόπουλου είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου». Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκάθαρα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ θα υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του, αρνούμενος να κατέχει το ύπατο αξίωμά του σε μία Ελλάδα εκτός Ευρώπης.

Σημειώνεται πως δεν αγνοούσε, ο κ. Τσίπρας και τη «λεπτομέρεια» ότι η παραίτηση του κ. Πρ. Παυλόπουλου θα έφερνε κατά τα συνταγματικώς προβλεπόμενα στο προεδρικό μέγαρο για ένα σύντομο, αλλά κρίσιμο διάστημα, την τότε πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.