Οταν το.. big asset του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης, παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τον Γκίκα Χαρδούβελη τον Ιανουάριο του 2015, το υπουργικό γραφείο στον 6ο όροφο του υπουργείου θύμιζε κρανίου τόπο, σύμφωνα με τον πρώτο.

Αυτό ήταν το παράπονο του Βαρουφάκη. Ηταν, έλεγε, παντελώς άδειο και έλειπαν μέχρι και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές.

Σύμφωνα με τους τότε συνεργάτες του Βαρουφάκη, το μόνο χαρτί που βρήκε από τον Γκίκα στο γραφείο του ο Γιάνης ήταν ένα ρουσφέτι που αφορούσε την τότε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Χαρδούβελη.

Αυτά βεβαίως ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική...

Ο Γκίκας Χαρδούβελης άφησε αρκετά στον τότε διάδοχό του, ακόμα και… συμβουλές. Απηύθυνε μια σαφή προειδοποίηση: ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πολύ έντονες πολύ σύντομα. Παρότρυνε μάλιστα τον διάδοχό του να ζητήσει παράταση του Μνημονίου από τους Ευρωπαίους και να μην αφήσουμε στο τραπέζι λεφτά, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά μίλησε για το 1,9 δισ. ευρώ, που δεν είναι δάνειο αλλά επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Και για να επιστρέψουμε στο σήμρα, όπως διαβάζουμε στον «Βηματοδότη» ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν θέλει να δώσει καμία αφορμή προκειμένου να χαρακτηριστεί «νέος Γκίκας». Μάλιστα, έχει δώσει σαφείς οδηγίες τόσο στον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Σπύρο Παπακωνσταντίνου όσο και στη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ελενα Παπαδοπούλου (που τελικά δεν πήγε Κούβα και έμεινε Αθήνα), προκειμένου στις 8 Ιουλίου να είναι έτοιμοι επάνω στο γραφείο του όλοι οι φάκελοι με τα ανοικτά ζητήματα και όλα τα ενημερωτικά σημειώματα προκειμένου ο διάδοχός του να ξεκινήσει απρόσκοπτα το έργο του.

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα» λέμε εμείς από την πλευρά μας και ευελπιστούμε το παράδειγμα του Ευκλείδη να το μιμηθούν και άλλοι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συμβούλιο.