Στα μέσα Μαϊου, οι εταιρείες στοιχημάτων έδιναν απόδοση 1,25 σε περίπτωση νίκης του Πέτρου Τατούλη και 3,5 για επικράτηση του αντιπάλου του.

Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν όχι μόνο τη δυσκολία του επιτεύγματος του κ. Νίκα αλλά και την παράσταση νίκης, την αίσθηση δηλαδή που είχαν για το τελικό αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι και οι εταιρείες.

Εκ των υστέρων, χωρίς πλέον φόβο ή πάθος, πολλοί είναι εκείνοι που παραδέχονται ανοικτά ότι δεν πίστευαν πως ο δήμαρχος Καλαμάτας μπορούσε να ανατρέψει ένα καθεστώς 30 ετών. Ο Πέτρος Τατούλης, βουλευτής, υπουργός και Περιφερειάρχης, παρά το «μηδαμινό» του έργο ως Περιφερειάρχης, έδινε την εντύπωση ότι βρίσκεται κοντά στον λαό, έπειθε τον απλό κόσμο και κατήγαγε εκλογικές νίκες που τον κατέστησαν στη συνείδηση των απλών ανθρώπων ως τον αδιαμφισβήτητο Πελοποννησιάρχη.


Δύο άνθρωποι όμως βγήκαν ευθέως απέναντι στον Τατούλη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βουλευτής της Ν.Δ. στην Αρκαδία Κώστας Βλάσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να επιλέξει την εύκολη λύση και να δώσει το χρίσμα της Ν.Δ. στον Τατούλη, αλλά η στρατηγική του ήταν παγιωμένη και επέβαλλε την “αλλαγή σελίδας” στην Πελοπόννησο. Στο πρόσωπο του Παναγιώτη Νίκα όλοι έβλεπαν το ήθος, την εντιμότητα, την αποτελεσματικότητα.

Εκτελεστικός “βραχίονας”, που κλήθηκε να φέρει εις πέρας την δυσκολότατη αυτή αποστολή ήταν o ιατρός-βουλευτής Κώστας Βλάσης (ορθοπεδικός-αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών), ο οποίος πήρε την ευθύνη και το μεγάλο ρίσκο να υποστηρίξει ανοιχτά τον Μεσσήνιο υποψήφιο.

Ο κ. Βλάσης απέφυγε να κρατήσει ισορροπίες, όπως ίσως θα επέβαλλε το προσωπικό του συμφέρον. Αδιαφόρησε για το πιθανό πολιτικό κόστος και τους συσχετισμούς και έπραξε το απολύτως αυτονόητο: υπηρέτησε με πίστη και αποφασιστικότητα τη γραμμή του κόμματος και του προέδρου του και τελικά πρωταγωνίστησε με παρρησία στον αγώνα που καθόρισε τη μεγάλη νίκη.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιβράβευσε όμως και την λογική και ηθική επιλογή του Κώστα Βλάση, που δικαίως τώρα, θεωρείται το “δυνατό χαρτί” του επόμενου πρωθυπουργού στην Πελοπόννησο.

Ο ιατρός, ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο στην Αρκαδία αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας, οδεύει προς τις εκλογές με ισχυρή δυναμική. Η πρόσφατη επιτυχία, που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται σ’ εκείνον, και η προσήλωσή του στην ανάπτυξη της εκλογικής του περιφέρειας διευρύνουν το έρεισμά του. Από τις πρώτες, κιόλας, δηλώσεις του την Κυριακή των εκλογών φάνηκε να συνειδητοποιεί απολύτως το μέγεθος της ευθύνης και του ρόλου που πλέον του αναλογεί. Ήταν ενωτικός, ταπεινός και απολύτως εναρμονισμένος με τις προσταγές των νέων πολιτικών ηθών που επιτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.