Τελευταίος σταθμός η Τεργέστη για την τριλογία «Αρχέγονο Μέλλον» της γλύπτριας Βένιας Δημητρακοπούλου. H έκθεση της Ελληνίδας γλύπτριας εγκαθίσταται από τις 12 Απριλίου στο Δημοτικό Μουσείο Σαρτόριο και στο επιβλητικό κάστρο Σαν Τζούστο της Τεργέστης, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας.

Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση στο Παλέρμο και το Τορίνο το «Αρχέγονο Μέλλον» κλείνει εικαστικά στην Τεργέστη τον κύκλο της ζωής όπως η ίδια η καλλιτέχνης τον αντιλαμβάνεται: «Ξεκίνησε από το Παλέρμο (Νότος) με πρωταγωνιστή την Ύλη, στο ενδιάμεσο ακολούθησε το Τορίνο με τον Λόγο και τώρα η Τεργέστη (Βορράς) με θέμα τον ήχο, δηλαδή τη μη ύλη. Μια απόπειρα χαρτογράφησης της ανθρώπινης συνθήκης», εξηγεί η Βένια Δημητρακοπούλου για τον τρόπο που δημιούργησε το ιδιαίτερο αυτό εικαστικό της ταξίδι στην Ιταλία το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην Αίθουσα του Πιάνου του Δημοτικού Μουσείου Σαρτόριο- ανακαινισμένο χάρη και στη γενναιόδωρη συνεισφορά της οικογένειας Κωνσταντινίδη- η Βένια Δημητρακοπούλου παρουσιάζει μια ηχητική εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο σε συνεργασία με τον καθηγητή Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, Πάμπλο Ορτίζ.

Στην Κρεβατοκάμαρα του Δούκα παρουσιάζεται η εγκατάσταση «Κλίνη της Αϋπνίας», όπου πάνω σε ένα τεράστιο σεντόνι από χαρτί έχουν βρει τη θέση τους σκέψεις, λέξεις που επαναλαμβάνονται, εμμονές, φόβοι, αγωνίες, όνειρα καταγεγραμμένα για να συνθέσουν το ηχητικό μέρος της εγκατάστασης.

Και στην Αίθουσα με τις Ταπισερί μια σύνοψη της τριλογίας λειτουργεί ως αποχαιρετισμός σε αυτό το ταξίδι στην Ιταλία με μια γεύση από όλη την δημιουργική πορεία της Βένιας Δημητρακοπούλου. Κεφάλια σκαλισμένα σε ηφαιστειακή πέτρα, λεπτεπίλεπτοι μανδύες που φέρουν ερωτικά ή φυλακτήρια λόγια, σχέδια και επιφάνειες υπό τον τίτλο "Σκεπτογραμμές", καθώς κι ένα νέο έργο, η «Σημειογραφία της μνήμης» που παραπέμπει σε μια αποδομημένη παρτιτούρα.

Στο Καστέλο Σαν Τζούστο, τέλος, οι «Σκιές των Προμαχώνων» - του εμβληματικού έργου της Βένιας Δημητρακοπούλου που κοσμεί τον αύλειο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - θα προβληθούν στους τοίχους του κάστρου υπό τη συνοδεία μιας μίξης ήχων που έχουν παραχθεί κυρίως από το γλυπτό και έχουν συνδημιουργήσει για το συγκεκριμένο έργο ο Πάμπλο Ορτίζ και η Βένια Δημητρακοπούλου.

Την διοργάνωση της εκθεσιακής τριλογίας «Αρχέγονο Μέλλον» στην Ιταλία, υπογράφει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας με έδρα την Τεργέστη, σκοπός του οποίου είναι η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού, η διάδοση της ελληνικής γλώσσας, η ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας στην Ιταλία και Σλοβενία. Εντάσσεται δε, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα "Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2019", την οποία υιοθέτησαν το Ιταλικό και Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την ενδυνάμωση του πολιτιστικού διαλόγου και την προβολή των πολιτιστικών σχέσεων και στοιχείων που ενώνουν τις δύο χώρες και σε συνεργασία με την γκαλερί Artespressione του Μιλάνο. Ειδικότερα, η έκθεση στην Τεργέστη διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Τεργέστης και την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, της Ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και των Επίτιμων Προξενείων της Ελλάδας και της Κύπρου στην Τεργέστη. Διάρκεια έκθεσης έως 16 Ιουνίου.