Λίγες μέρες πριν την έναρξή του, το 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσίασε το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προβολών και δράσεων που έχει ετοιμάσει για τους μικρούς θεατές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας).

Στην πρώτη του διοργάνωση το Φεστιβάλ, επενδύει στη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και με «όχημα» τον κινηματογράφο ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου με τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με άλλες μορφές τέχνης, όπως η λογοτεχνία και το θέατρο.

«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, που θεωρούμε ότι θα καλύψει μια πραγματική ανάγκη του κοινού, με στόχο την υποστήριξη και προώθηση της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής, η οποία κάθε χρόνο προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για παιδιά και εφήβους, που πολύ συχνά δεν γίνονται ευρύτερα γνωστές. Στόχος μας επίσης, είναι η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής ταινιών για παιδιά, στα πρότυπα της διεθνούς άνθησης παιδικού προγράμματος», εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος η πρόεδρος του Φεστιβάλ, Αμάντα Λιβανού.

Συζητήσεις με σκηνοθέτες, απονομή βραβείων, συνέργειες, εργαστήρια κινηματογράφου, διαγωνισμός σεναρίου και αναγνώσεις βιβλίων είναι μερικές από τις δράσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελείται από 75 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες κινουμένων σχεδίων και live action από 30 χώρες σε 22 διαφορετικές γλώσσες.

«Στόχος της διοργάνωσης είναι -πέρα από την ψυχαγωγία- να ανοίξει μια συζήτηση για θέματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στην ετερότητα, η ανοχή, η δύναμη των κοριτσιών, οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές, οι οικογενειακές σχέσεις», ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ.