Στα εγκαίνια της έκθεσης «Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα - Ιταλία - Ισπανία στη δεκαετία του ‘80», το κοινό περιηγήθηκε τα τεκμήρια, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αναδεικνύουν τη μετάβαση από τις διαμαρτυρίες υπέρ της ειρήνης των προηγούμενων δεκαετιών, στο δυναμικό αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’60 που κορυφώθηκε τη δεκαετία του ’80. «Στο καινούριο διεθνές περιβάλλον το οποίο συνθέτουν και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, άμεση απόρροια των πολέμων, έχει επιτακτική σημασία να συζητήσουμε και να στρατευθούμε, με νέους όρους, στην υπόθεση της Ειρήνης» παρατήρησε ο πρόεδρος της Βουλής. «Η έκθεση, μέσα από την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης, θέλει με τον τρόπο της να αποτελέσει ένα διάβημα, αξιακά και πολιτικά, προς την κατεύθυνση αυτή» συμπλήρωσε.

Στόχος της έκθεσης, σύμφωνα με την Ειρήνη Καραμούζη, αν. καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και επιστημονική σύμβουλο του Ιδρύματος της Βουλής για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ήταν η χαρτογράφηση του εξαιρετικά σημαντικού φαινομένου του αντιπολεμικού κινήματος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και η ένταξή του στη δημόσια συζήτηση γύρω από την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος, Τάσος Σακελλαρόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία της εργασίας όσων συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, σημειώνοντας πως μέσα από τον πλούτο της έχει παιδευτικό ρόλο, αφού καταφέρνει να αναδείξει, πόσο πολιτικό είναι το αίτημα για Ειρήνη, φέρνοντας τη νέα γενιά σε επαφή με την πολιτική συνθήκη της εποχής - την σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε επίσης η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, αρκετοί βουλευτές, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), Πάνος Τριγάζης και δεκάδες επισκέπτες. Η έκθεση πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 11 (είσοδος από την οδό Σέκερη) και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την 31η Μαρτίου του 2019, καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή θα είναι ανοικτή μέχρι τις 8 μ.μ. ενώ το Σαββατοκύριακο θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα. Είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ προσφέρεται κι η δυνατότητα ξενάγησης σε ομάδες επισκεπτών.