Σε παιδική παράσταση θα δούμε φέτος τον Νίκο Ορφανό, καθώς επέλεξε να πρωταγωνιστήσει στο έργο «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» του Δ.Ποταμίτη, που θα ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η παράσταση είναι διαδραστική με τα παιδιά να έχουν λόγο και συμμετοχή σε αυτή, καθώς ψηφίζουν σε καίρια σημεία της δράσης, βοηθάνε για την απελευθέρωση της Ειρήνης από τη φυλακή και σε αρκετά σημεία λένε τη γνώμη τους. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, τόσο για την παράσταση, όσο γκαι για τα επόμενα σχέδιά του, αλλά και για το γεγονός ότι έγινε μπαμπάς πριν λίγο καιρό.

Πρωταγωνιστείτε στο έργο «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» του Δ.Ποταμίτη. Πως συνδιαλέγονται μεταξύ τους στη σκηνή τέσσερα έργα του Αριστοφάνη («Ειρήνη», «Αχαρνείς», «Πλούτος», «Όρνιθες»);

Το ένα έργο “κουμπώνει” θα λέγαμε στο άλλο, με έξυπνο θεατρικά τρόπο, έτσι ώστε το θέμα του ενός να εκμαιεύει το θέμα το επόμενου. Άλλωστε η θεματολογία του Αριστοφάνη, η ειρήνη, η συμφιλίωση, η ισονομία, η δικαιοσύνη και η προσωπική ελευθερία, σε συνδυασμό με την ποίηση και το χιούμορ, είναι όχι μόνο διαχρονικά αλλά και απόλυτα συγκινητικά.

Τι έχει να πει σήμερα ο Αριστοφάνης στα παιδιά;

Ο Αριστοφάνης είναι δάσκαλος όλων μας. Τα έργα του, πέρα από τις αξίες που αναφέραμε, κυριαρχούνται από ανθρωπιά και θέτουν το μέγιστο ζήτημα, ότι οι αξίες στη ζωή μας δεν είναι δεδομένες. Συνεχώς επαναπροσδιορίζονται και επανεκτιμώνται. Στην τόσο ρευστή εποχή μας, δίνει ένα σπουδαίο μάθημα με όχημα το χιούμορ και την ποίηση.

Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση; Πως τα παιδιά έχουν λόγο και συμμετοχή;

Ο Αριστοφάνης είναι δημοκράτης και μένοντας πιστοί στο πνεύμα του, το οποίο είναι και δικό μας, δίνουμε το λόγο στα παιδιά και ψηφίζουν σε καίρια σημεία της δράσης, βοηθάνε για την απελευθέρωση της Ειρήνης από τη φυλακή, ζητάμε σε αρκετά σημεία τη γνώμη τους και έτσι γίνονται “συμπαίκτες” μας στην εξέλιξη της παράστασης.

Τι επίδραση πιστεύετε πως έχει γενικά το θέατρο στα παιδιά;

Το θέατρο είναι η μέγιστη αγωγή. Και οι παραστάσεις για παιδιά όχι μόνο διαπαιδαγωγούν τους αυριανούς θεατές και πολίτες, αλλά παράλληλα ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με το θέατρο, ως δραστηριότητα, δεδομένου ότι στο θέατρο μαθαίνεις τη συνεργατικότητα, το χειρισμό του λόγου, οξύνεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες, μπαίνεις στη θέση του άλλου και βιώνεις την ενσυναίσθηση, που είναι τόσο σημαντική για την αλληλοκατανόηση που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι.

Ποια πιστεύετε πως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα σημερινά παιδιά;

Τα παιδιά είναι δέκτες πιστεύω, του άγχους των γονιών τους για τον κόσμο μας που αλλάζει συνεχώς. Οι σημερινοί γονείς θεωρώ ότι είναι οι καλύτεροι και πιο καλλιεργημένοι γονείς, σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές, αλλά έχουν δυστυχώς πολύ λιγότερο χρόνο για να αφιερώσουν στα παιδιά. Από την άλλη, ειδικά στη χώρα μας, τα παιδιά αντιμετωπίζουν την κρατική αδιαφορία και το γεγονός ότι το σημερινό σχολείο αποδεικνύεται, μέρα τη μέρα, κατώτερο των ικανοτήτων τους. Ταυτόχρονα όμως είναι και η γενιά της θαυμαστής ψηφιακής εποχής που τους επιτρέπει να είναι πολίτες του κόσμου από πολύ μικροί. Μέσα στην περιρρέουσα αβεβαιότητα για τον ιλιγγιωδώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας, τα παιδιά θα έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες ευτυχίας από ό,τι είχε η δική μου και οι παλαιότερες γενιές.

Πριν λίγα χρόνια γίνατε μπαμπάς κι εσείς. Τι έχετε μάθει από τις σκέψεις και τις επιθυμίες ενός παιδιού;

Το να είσαι γονιός για μένα είναι άποψη. Είναι η σπουδαιότερη ευκαιρία που έχεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, να ξαναγίνεις παιδί, να ξανανακαλύψεις τον κόσμο και μεγαλώνοντας με αγάπη, αποδοχή και ενθάρρυνση έναν άνθρωπο, να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο. Μεγάλη ευθύνη, κόπος αλλά και ψυχική και συναισθηματική πληρότητα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα, παρ’όλη την κούραση και τις ατελείωτες έγνοιες που συνεπάγεται.

Από την εμπειρία σας, ποιους φόβους απομυθοποιούν τα παιδιά με το θέατρο;

Σχεδόν όλους. Το θέατρο μπορεί να αποφορτίσει και να “ξορκίσει” τα πάντα. Και πάνω από όλα βλέποντας θέατρο τα παιδιά μαθαίνουν να μη φοβούνται γενικώς, να εκφράζονται και να μην ξεχνούν πόσο σπουδαία ικανότητα είναι η φαντασία.

Και με τι διασκεδάζουν πιο πολύ όταν βλέπουν μια ιστορία στο θέατρο;

Και με τις κωμικές σκηνές και με τα υπερφυσικά στοιχεία, αλλά και με τους ηρωισμούς, όπως και με τους σκοτεινούς ήρωες. Τα παιδιά είναι πιο δυνατά από όσο νομίζουμε καμιά φορά. Και αγαπάνε και τους σκοτεινούς-“κακούς” ήρωες, όσο και τους καλούς, γιατί αντιλαμβάνονται τον καίριο ρόλο τους στην αφήγηση της κάθε ιστορίας.

Εσείς ως παιδί είχατε τη δυνατότητα να βλέπετε θέατρο;

Ελάχιστα είναι η αλήθεια. Οι δικοί μου δεν παρακολουθούσαν, για αυτό και το ανακάλυψα στην ενήλικη ζωή μου. Μέχρι τότε ζούσα στο δικό μου μικρό και θαυμαστό κόσμο της μουσικής και των βιβλίων, τον οποίο ποτέ δεν εγκατέλειψα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε συναντήσει τόσο χρόνια στη δουλειά που κάνετε;

Η κατάρρευση των επαγγελματικών κατοχυρώσεων του κλάδου μας, που με τόσο κόπο είχαμε πετύχει τα προηγούμενα χρόνια. Η κρίση χτύπησε τη δουλειά μας, οι τηλεοπτικές σειρές μειώθηκαν δραστικά, οι μισθοί επίσης, τα θέατρα έμειναν απροστάτευτα, οι ηθοποιοί σήμερα είναι στην πιο δύσκολη κλαδικά στιγμή τους από τότε που ξεκίνησα επαγγελματικά, τριάντα σχεδόν χρόνια πριν.

Τι έχετε έως τώρα θυσιάσει για την καριέρα σας;

Τίποτα. Αγαπώ τη δουλειά μου και ακόμα και όταν χάνω οικογενειακές στιγμές επειδή εργάζομαι όταν ο υπόλοιπος κόσμος διασκεδάζει, το απολαμβάνω. Καμία στιγμή εργασίας για μένα δεν είναι διεκπεραιωτική ή χαμένη. Εξάλλου δε θυσιάζω τίποτα ποτέ, ό,τι κάνω το κάνω γιατί αναγνωρίζω την αναγκαιότητά του, η έννοια της θυσίας για μένα έχει τελείως άλλο νόημα. “Θυσία” για μένα σημαίνει χρέος και καθήκον, απόλυτα αναγκαίοι φάροι στη ζωή μας.

Έχετε φλερτάρει ποτέ με την αλαζονεία;

Ποτέ. Για να είσαι αληθινός πρέπει να είσαι ταπεινός. Είμαι απλός άνθρωπος και θέλω να πιστεύω προσιτός. Μου αρέσει όταν μου μιλάνε στο δρόμο ή σε ανύποπτες στιγμές. Προσπαθώ να είμαι λαϊκός καλλιτέχνης, να παίζω κατανοητά και με αμεσότητα. Κάνω τη δουλειά μου και πηγαίνω σπίτι μου. Δεν είμαι κάτι σπουδαιότερο ή καλύτερο από τον οποιονδήποτε ευσυνείδητο εργαζόμενο.

Φτάσατε ποτέ κοντά στην κατάθλιψη;

Ναι, για προσωπικούς λόγους. Έχω μια σκοτεινή πλευρά, που προσπαθώ να κρατάω για μένα και τους ρόλους μου. Ως ηθοποιός πρέπει συνεχώς να προφυλάσσεις την ευαισθησία σου. Δεν είναι πάντα εύκολο.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Να πάθει κάτι ο γιος μου ή η αγαπημένη μου σύζυγος. Κατόπιν τα αγαπημένα μου ζώα και οι κοντινοί μου άνθρωποι. Για μένα δε με νοιάζει.

Ποια ήταν έως τώρα η πιο όμορφη στιγμή της ζωής σας;

Πολλές είναι. Θα διαλέξω τη στιγμή που ο γιος μου πρωτοπερπάτησε και κάναμε μαζί βόλτα στην παλιά μου γειτονιά στο Ρέντη κρατώντας του το χέρι. Εκεί, στην παλιά πλατεία που πρωτοπερπάτησα κι εγώ κρατώντας το χέρι του παππού μου, ένιωσα σαν να ενώθηκαν οι παιδικές μου αναμνήσεις με του γιου μου και αυτό με συγκίνησε βαθιά. Ήταν σαν να γεφυρώσαμε δυο ενότητες χρόνου, κάτι σχεδόν μεταφυσικό.

Ποιες είναι οι προσωπικές σταθερές σας που ισορροπούν τη ζωή σας;

Η οικογένειά μου, τα βιβλία και η μουσική που μου αρέσει τόσο, έχω μια τεράστια μουσική συλλογή, έχω πάντα μια μελωδία στο μυαλό και πάντα προσπαθώ να προστατεύω από την κακία των άλλων το παιδί που έχω μέσα μου. Και οι αξίες μου: η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η τιμιότητα, η ευγένεια και η καλοσύνη. Προσπαθώ συνεχώς να στέκομαι στο ύψος τους.

Στην πολιτική θα επιστρέψετε ή το έχετε κλείσει αυτό το θέμα;

Δεν αποκλείω τίποτα στη ζωή, αλλά πιστεύω ότι η πολιτική στην Ελλάδα είναι λίγο μάταιη και απαξιωμένη υπόθεση. Δύσκολα θα επέστρεφα. Δε νομίζω άλλωστε ότι κάνω εγώ για την πολιτική. Δεν είμαι υπομονετικός άνθρωπος. Πάντα λέω αυτό που σκέφτομαι και αυτό δεν είναι ανεκτό. Θα παραμείνω στην τέχνη μου βασιλιάς και ευτυχής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Απόδοση κειμένου – σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου. Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης. Σκηνικά – κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης. Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη.

Παίζουν: Μέμος Μπεγνής, Νίκος Ορφανός, Γιάννης Στεφόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Τερζάκης, Πελαγία Αγγελίδου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ίρις Πανταζάρα, Θοδωρής Ανθόπουλος, Δανάη Σδούγκου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Χρήστος Ντόβας, Δήμητρα Βήττα

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κάθε Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

* Κανονικά εισιτήρια: €15, €13, €11 (θεωρείο)

* Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους

* Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) & οικογενειακά εισιτήρια (4 ατόμων)