Από την Κατερίνα Ι. Ανέστη

«Μαθαίνοντας από την Αθήνα» ήταν ο τίτλος της διοργάνωσης της documenta στην Ελλάδα, σε αυτή την ιστορική για τη σύγχρονη τέχνη στιγμή, που η μεγαλύτερη έκθεση τέχνης της Ευρώπης βγήκε και εκτός της παραδοσιακής έδρας της. Και, όπως φαίνεται, μερικά από τα βασικά μαθήματα που πήρε η διοργάνωση είχαν σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών. Πέρα από τους αστεϊσμούς, είναι γεγονός ότι η διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία της ξεπέρασε τον προϋπολογισμό της κατά 7.000.000, όπως αναφέρουν κάποια δημοσιεύματα.

Ο δήμαρχος του Κάσελ επιβεβαίωσε ότι η documenta αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ότι ο δήμος και το κρατίδιο της Εσσης εκλήθησαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της διοργάνωσης μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε ολοκληρώνεται η έκθεση. Στις 30 Αυγούστου έγινε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου και ετέθη το θέμα. Μία εβδομάδα μετά την αυλαία της διοργάνωσης θα γίνει νέα σύσκεψη με στοιχεία για το τι έφταιξε για τη σχεδόν χρεοκοπία, όπως τουλάχιστον τη χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος.

Πηγές αναφέρουν ότι η επιλογή του Ανταμ Σίμτσικ να πραγματοποιήσει και δεύτερο σκέλος με έδρα την Αθήνα ήταν η αιτία, καθώς το κόστος ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και στο υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης για τις ανάγκες δροσισμού των εκθεσιακών χώρων με aircondition! Θυμίζουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της documenta (πριν από τον εκτροχιασμό) ήταν 37.000.000 ευρώ. Η documenta αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα και παρέπεμψε στη δήλωση του δημάρχου.

Πάντως, το ζήτημα της Αθήνας και αν όντως αυτή η ρηξικέλευθη επιλογή οδήγησε στα οικονομικά προβλήματα είναι σαφώς προς συζήτηση. Η βασική αιτία όμως του προβλήματος εδώ έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρά τις αρχικές προβλέψεις δεν κατόρθωσε ο Σίμτσικ και η ομάδα του να προσελκύσουν χορηγούς, όπως επιθυμούσαν – πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δύο μεγάλοι χορηγοί, που ήταν έτοιμοι να στηρίξουν, έκαναν πίσω την ύστατη ώρα θορυβημένοι από την αρχική αρκετά ριζοσπαστική ρητορική της διοργάνωσης.

Επιπλέον, η μεγάλη διάχυση της διοργάνωσης σε πλήθος χώρων στην Ελλάδα έκανε πιο δύσκολη την προσέλευση του κοινού και, κυρίως, αύξησε δραματικά τα κόστη. Εν αναμονή της νέας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όμως, ας μη λησμονούμε τα οφέλη που είχε η Αθήνα από το δώρο της documenta. Είτε όσον αφορά την επαφή των Ελλήνων με σημαντικά έργα τέχνης, είτε τη μεγάλη τουριστική προβολή της χώρας και την προσέλευση δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών που ασχολούνται με την τέχνη και έβαλαν την Ελλάδα στο ραντάρ τους.

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου