Με σύνθημα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» η Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας από τις 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Οι 270 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών που διοργανώθηκαν με τη συνεργασία 11 πολιτιστικών φορέων, θα φιλοξενηθούν σε 122 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε 43 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Στον θεσμό Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός συμμετέχουν οι εξής πολιτιστικοί οργανισμοί:

Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, MOMus, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Λύκειο Ελληνίδων, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ.

Οι Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και οι συνεργαζόμενες Εφορείες Αρχαιοτήτων συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος, ξεπερνώντας τις χρονικές δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκεςκαθώςτοπρόγραμμαδιαμορφώθηκεσεσύντομοχρονικόδιάστημα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η Λίνα Μενδώνη παραχώρησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία εξήγησε πως θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις.

Απόσπασμα από τις δηλώσεις της:

Η πανδημία μας έδωσε την αφορμή να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, να περάσουμε πολύ γρήγορα στην ψηφιοποίηση του προσφερομένου πολιτιστικού υλικού. Το παρακολουθήσατε νομίζω, είχαμε βγάλει και διάφορα δελτία τύπου που ανακοινώναμε το πολιτιστικό υλικό στην ψηφιακή του μορφή, το οποίο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στους πολίτες οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να μένουν στα σπίτια τους την περίοδο του εγκλεισμού.

Συγχρόνως ήταν αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα νέο εργαλείο για την παρουσίαση και προβολή του συνόλου του σύγχρονου πολιτισμού και όχι μόνο του Υπουργείου. Έτσι, συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δημιουργήσαμε τον ιστότοπο digitalculture.gov.gr, ο οποίος ενημερώνει τον πολίτη για το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων που προσφέρονται στην χώρα από κάθε οργανισμό, δημόσιο ή ιδιωτικό. Εδώ πραγματικά θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Κυριάκο Πιερρακάκη, και όλο του το επιτελείο που συνεργάστηκε με τους δικούς μου συνεργάτες προκειμένου να δημιουργήσουν αυτήν την πλατφόρμα.

Σε σχέση με τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», στον ιστότοπο αυτόν, το digitalculture, μπορεί κανείς από σήμερα, οποιοσδήποτε πολίτης να μπει να δει τις 270 δράσεις που είναι το φετινό πρόγραμμα του νέου αυτού θεσμού και να κλείσει ηλεκτρονικά την θέση του σε μια από αυτές. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεδομένων των περιορισμών που έχουμε για την συμμετοχή όσων επιθυμούν σ’ αυτές τις δράσεις.

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός, ο οποίος έχει καθοριστεί από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες για κάθε χώρο, οι οποίες έχουν μελετήσει τα πρωτόκολλα, έτσι όπως έχουν δημοσιοποιηθεί από τους δύο Γενικούς Γραμματείς, δηλαδή τα πρωτόκολλα που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και τα πρωτόκολλα που αφορούν τις εκδηλώσεις αυτές. Οι υπηρεσίες λοιπόν, καθόρισαν τον αριθμό των επισκεπτών -πάντα καθήμενοι- επομένως το να μπορούν να γίνουν οι δημοπρατήσεις αυτές ήταν απολύτως αναγκαίο για να μην υπάρχει συνωστισμός και για να μην υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα πάνε αλλά δεν θα μπορέσουν να μπουν μέσα.

Επίσης η δυνατότητα που δίνεται, με τις προκρατήσεις είναι όταν μια δράση ξεκινά στις 19.30’ , η προσέλευση να ξεκινάει 18.30’ και να δηλώνεται στο εισιτήριο ότι ο καθένας μπορεί να πάει ανά δεκάλεπτο, 18.30’, 18.40’, 18.50’ κ.λ.π. ώστε να αποφύγουμε και τον τυχόν συνωστισμό.

Τελειώνοντας ήθελα να πω ότι είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται τόσο πολύ, τόσο στενά, συνδημιουργεί με τους πολιτιστικούς του φορείς.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα είδαμε πώς μπορούμε, και είναι πραγματικά μεγάλες οι δυνατότητες συνεργασίας, να δημιουργήσουμε κάτι πολύ μεγάλο, γιατί 270 εκδηλώσεις σε 2,5 μήνες είναι πράγματι κάτι πολύ μεγάλο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού παραδοσιακά έκανε και θα κάνει και φέτος την εκδήλωση για την πανσέληνο. Όμως οι εκδηλώσεις αυτές συνήθως δεν ξεπερνούσαν τις 85 – 90. Εδώ φτάσαμε στις 270.

Όπως θα δείτε και στο πρόγραμμα το οποίο έχει ετοιμαστεί κατά μήνα, κατά χώρο, κατά Περιφερειακή Ενότητα, το μεγαλύτερο βάρος αυτού του προγράμματος το επωμίσθηκε ο Κουμεντάκης και η ομάδα του στη Λυρική Σκηνή.

Όμως δεν επωμίσθηκαν μόνο το να κάνουν τις περισσότερες παραγωγές και τις περισσότερες εκδηλώσεις. Ήρθαν από την αρχή οι πολύ στενοί συνεργάτες ώστε να στηθεί όλο το πρόγραμμα. Γιώργο, σ’ ευχαριστώ πραγματικά αλλά το μεγάλο κέρδος για μένα ήταν η πολύ καλή και η πολύ στενή συνεργασία μας η οποία απλώς επιβεβαίωσε την φιλία μας.

Η πρεμιέρα του προγράμματος που θα είναι το Σάββατο 18 Ιουλίου στην Ρωμαϊκή Αγορά με το Ρεσιτάλ της Ανίτας Ρατσβελιτσβίλι το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ