Η Ειρήνη Σαρίογλου, πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, μίλησε στον Γιάννη Ξυνόπουλο, στο ένθετο Sectret του πολιτισμού της εφημερίδας Παραπολιτικά που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20/06.

Εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και της έντονης αμφισβήτησης ελληνικών νησιών, στο
Καστελλόριζο διεξάγεται φέτος ένα πολύ δυναμικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, θεσμός που ξεκίνησε το 2016 και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, που φέτος έχει θεσπίσει πρώτη φορά και το ειδικό βραβείο «Οδυσσέας» για κάποιον καταξιωμένο σκηνοθέτη του απόδημου Ελληνισμού.

«Τα βραβεία απονέμουν κάθε χρόνο η Βουλή των Ελλήνων και το ΕΚΟΜΕ. Είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για να βρει το Καστελλόριζο τη θέση που του αξίζει.

Για πολλούς αιώνες το Καστελλόριζο είχε σημείο αναφοράς τη μεγάλη αρχόντισσα της Ιωνίας, τη Σμύρνη», είπε σε επικοινωνία της με τη στήλη η Ειρήνη Σαρίογλου, πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλης και γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, που είναι και ο διοργανωτής φορέας.

«Τα τελευταία χρόνια φέρνουμε και θέατρο στο Καστελλόριζο. Είχε ακριβώς 110 χρόνια να δει παράσταση το νησί!», αποκάλυψε.

Ακόμη, κάθε χρόνο υπάρχει ένα τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα και ένα τιμώμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης. «Φέτος, λόγω κοροναϊού, το τιμώμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα δεν θα είναι του εξωτερικού, όπως ήταν τα περασμένα χρόνια. Θα είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Κινηματογράφου, και το τιμώμενο ΜΜΕ είναι ο Όμιλος Alter Ego, “Το Βήμα”, “Τα Νέα”, το in.gr και το Mega».

«Κάθε χρόνο φιλοξενούμε από το εξωτερικό δημοσιογράφους σε μια προσπάθεια να κάνουμε την Iστορία και τη σημαντικότητα του Καστελλορίζου γνωστή στο ευρύτερο κοινό», τόνισε η κ. Σαρίογλου και πληροφόρησε πως το φεστιβάλ δέχεται ετησίως περίπου 500 ταινίες, ενώ φέτος, εξαιτίας του κοροναϊού, μειώθηκαν στις 304, από τις οποίες η προκριματική επιτροπή επιλέγει τις καλύτερες 24 να διαγωνιστούν.

«Ο αγώνας είναι άνισος, αφού χρήματα, πόροι και ενισχύσεις - επιχορηγήσεις που έχουν οι συνάδελφοι στο εξωτερικό δεν είναι τα ίδια με της Ελλάδας», κατέληξε.

Δείτε εδώ όλες τις ταινίες: beyondborders.gr