Ο αγαπημένος μουσικοσυνθέτης Νίκος Ξυδάκης μίλησε σήμερα το απόγευμα 06/04/2020 στον Αθήνα 984, στην εκπομπή «Ένας αλλιώτικος κόσμος» που παρουσιάζει η Σαπφώ Ματσιώρη.

Ο Νίκος Ξυδάκης μέσα από την καραντίνα στο σπίτι του μίλησε και σχολίασε αυτό που βιώνει με την πανδημία του κοροναϊού.
Στην ερώτηση, πως είστε και τι κάνετε, απάντησε ότι: «Εδώ κι εγώ μέσα» ήταν τα πρώτα του λόγια. «Κλεισμένοι μες τα κάστρα μας είμαστε..»

Η συζήτηση κατευθύνθηκε στα όνειρα, και τον ονειρικό κόσμο μέσα από τις μουσικές του δημιουργίες.

Μπορεί το όνειρο να προβάλει την δική του αντίσταση στην σκληρή πραγματικότητα;

«Νομίζω πως η πραγματικότητα είναι ανησυχητική, και καλό θα είναι να την δούμε στις πραγματικές της  διαστάσεις, και αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο ρόδινα..»

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνουμε χώρο στην φαντασία μας για ωραίες εικόνες;
«Εντάξει, χώρο δίνουμε πάντα και με την δημιουργικότητά μας, την φαντασία μας.. Τώρα είναι μια ευκαιρία περισσότερο για να αναπτύξουμε και τις διαφορετικές μας κεραίες, ευαισθησίες, όλα αυτά τώρα είναι όπλα. Όποιος είναι και λίγο έτοιμος (από καιρό που λέμε) νομίζω ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη υπομονή» σημείωσε ο καταξιωμένος δημιουργός.



Εσείς ήσασταν έτοιμος;

«Εγώ πάντα ήμουνα μέσα, τώρα είμαι λίγο παραμέσα, και θα έλεγα ότι κάνω τα ίδια πράγματα. Όχι πάντα τα ίδια πράγματα με το ίδιο κέφι γιατί επηρεάζει λίγο και αυτή η κατάσταση, που μπαίνει και από τις χαραμάδες, φυσικό είναι αυτό..»

Ανησυχείτε, ή μάθατε να διαχειρίζεστε τις ανησυχίες σας και τους φόβους σας;

«Ο φόβος πάντα υπάρχει, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την λογική, αλλά κατά κάποιον τρόπο, με κάποιες δυνατότητες που έχει ο καθένας ελπίζω ότι το μετριάζει για να μην καταλήξει σε υστερία..»  

Είστε δημιουργικός αυτό το χρονικό διάστημα;

«Δημιουργικός είμαι με άλλα πράγματα, με την μουσική δεν είμαι πάρα πολύ, παρότι έχω τώρα άπλετο χρόνο, αλλά ενώ λογικά θα έπρεπε κανείς να δουλεύει, με την μουσική είμαι λιγότερο. Τώρα ανέλαβα να διαβάσω ξανά  το "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο" του Προύστ, που είναι πάρα πολλά βιβλία και σκέφτομαι ότι τελειώνοντας ελπίζω να συμπέσει και να τελειώσει αυτή η κατάσταση... »



Πως θα είναι τα πράγματα όταν θα τελειώσει αυτή η κατάσταση;

«Όπως ήταν πριν, μετά από τέτοιες καταστάσεις δεν είναι δυνατόν να είναι ίδια. Θα δούμε όμως ποια θα είναι η εξέλιξη, περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, γιατί εγώ δεν είμαι ψυχαναλυτής ούτε προφήτης.. Σίγουρα τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα. Ελπίζω να έχουμε τις δυνάμεις να τα αντιμετωπίσουμε πιο θετικά...» κατέληξε ο Νίκος Ξυδάκης.