Η συζήτηση που άρχισε σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ή μάλλον που ξανάρχισε πριν από λίγο καιρό, κερδίζει υποστηρικτές καθημερινά.

Η εφημερίδα Washington Post σε άρθρο που δημοσίευσε με τίτλο ‘’Επιστρέψτε στη θεά Ίριδα το σώμα της’’, υποστηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Η συντάκτρια του άρθρου τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα ειδικά τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με σαφή αναφορά στην επικαιρότητα σχετικά με το Brexit, διερωτάται «Γιατί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη φύλαξη της χώρας που επιμένει ότι ανήκει μονάχα στον εαυτό της» και συνεχίζει λέγοντας «Η Ελλάδα τιμάται σήμερα ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, ποιοι άλλοι εκτός από τους Έλληνες θα μπορούσαν να στεγάσουν αυτόν τον πολιτισμό;».

Η Sunday Times με το άρθρο της Σάρα Μπάξτερ, κοινοποιεί την άποψη της σχετικά με το θέμα χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα ως «μια μεγάλη χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης». Εν συνεχεία, χαρακτηρίζει το νέο μουσείο της Ακρόπολης «υπέροχο» και μάλιστα «πιο όμορφο από τον χώρο χωρίς παράθυρα του Βρετανικού Μουσείου».

Τέλος, η Economist αλλά και η βρετανική Guardian, υποστηρίζουν την επανέναρξη της συζήτησης σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Οι προαναφερθείσες –καθώς και άλλες μικρότερες- εφημερίδες με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, προσδοκούν από το Ηνωμένο Βασίλειο να κατανοήσει το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών καθώς πρόκειται για μια κυβέρνηση που διακηρύσσει τη σημασία της εθνικής υπερηφάνειας.

Παρά τις πιέσεις προς την βρετανική κυβέρνηση και ύστερα από την δημοσίευση του προσχεδίου διαπραγματεύσεων της ΕΕ για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παρανόμως από τις χώρες προέλευσης η απάντηση από την Βρετανία ήταν αρνητική.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απάντησε ότι «Αυτό το θέμα δεν τίθεται προς συζήτηση».

Τη στήριξη προς το έγγραφο διαπραγμάτευσης για την επιστροφή των  πολιτιστικών αγαθών εξέφρασε η Κύπρος και η Ισπανία, ενώ παράλληλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης μέσω δημοπρασιών.