Μια πρωτότυπη νέα Ιλιάδα ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό είναι το έργο «Ομήρου Ιλιάδα» του Μιχάλη Γκανά που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την Ιλιάδα µε τον δικό του τρόπο, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική και ποιητική µας παράδοση.

Πιάσε το χέρι μου, Θεά· ψυχή μου δώσε ρεύμα,
να γράψω μ’ έναν κεραυνό πάνω σε μαύρη πλάκα
του Αχιλλέα τον θυμό και τ’ Αρχηγού το πείσμα
μήπως και ταρακουνηθούν οι δύο πολεμάρχοι.
Θυμώσανε, πεισμώσανε και πήραν στον λαιμό τους
τόσες χιλιάδες Αχαιούς που δάγκασαν το χώμα
και τους κατασπαράξανε οι σκύλοι και τα όρνια.
Τόσες ψυχές αθάνατες γκρεμίστηκαν στον Άδη
για έναν γυναικοκαβγά που ’καναν οι μεγάλοι:
ο Αγαμέμνων ο Αρχηγός κι ο Μέγας Αχιλλέας.
Δάχτυλος Δία βέβαια κρύβεται από πίσω
μα την πληρώσαν οι θνητοί, όπως συμβαίνει πάντα.

«Ομολογώ πως όση γλύκα είχε το απόλυτο παραμύθι της Οδύσσειας, τόση αψάδα και σκληρότητα είχε η αιματοβαμμένη και ζοφερή Ιλιάδα. Η καταβύθιση στον κόσμο της με τάραξε και αρκετές φορές με αποθάρρυνε. Τον πολεμικό τόνο του κειμένου ωστόσο κατάφερε να γλυκάνει με τα σχέδιά της η εικονογράφος Σοφία Παρασκευοπούλου».

Από το επίμετρο του Μιχάλη Γκανά

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ

Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στην Ήπειρο το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και δύο πεζογραφήματα, ενώ έχει μεταφράσει το Άσµα Ασµάτων, τις Νεφέλες και τους Επτά επί Θήβας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί και η διασκευή της Οδύσσειας από τον ίδιο.

Διακρίσεις:
1994, Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική σύνθεση Παραλογή
2009, Βραβείο Καβάφη
2011, Βραβείο Ακαδηµίας Αθηνών (Ίδρυµα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του ποιητικού του έργου
978-618-03-1938-5_3

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, στις 8:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24, Αθήνα) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, με ομιλητή των συγγραφέα Γιάννη Ευσταθιάδη. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας-μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης. Ο Μιχάλης Γκανάς θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.