Στην εκπομπή FakeNews με τους Δημήτρη Κουνιά και Γιώργο Νόκο μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, σχολιάζοντας το μνημειώδες έργο του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, το οποίο δίνει από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

«Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος έδωσε ένα πολύ έγκυρο περιεχόμενο στην έννοια του έθνους, είπε ότι έθνος δεν είναι ούτε αίματα, ούτε βιολογίες, ούτε τίποτα από όλα αυτά, πράγμα που υποστήριζαν πολλοί σύγχρονοι του ιδίως ο Βιεννέζος Φαλμεράυερ ο γνωστός «αντίπαλος» της έννοιας της συνέχειας της Ελλάδας που είπε ότι «ουδέ σταγόνα ελληνικούς αίματος υπάρχει στις φλέβες των Ελλήνων, τι είναι οι Έλληνες οι Έλληνες είναι εξαλβανισμένοι Σλάβοι».» ανέφερε ο καθηγητής αναδεικνύοντας τη σημασία του έργου του Έλληνα ιστορικού.

«Ο Παπαρρηγόπουλος είπε το περίφημο «ε και;» τι σημασία έχει το αίμα που ρέει στις φλέβες των λαών, σημασία έχει ο πολιτισμός που τους διέπει και ο πολιτισμός είναι αυτός που κανονίζει και την συνείδηση τους, την αυτογνωσία τους και όλα τα άλλα. Και χρησιμοποίησε βέβαια και τη ελληνική γλώσσα σαν ένα υπόδειγμα συνέχειας μέσα στην ιστορία. Να πούμε ότι η ελληνική γλώσσα έχει ζωή 3.000 ετών και βάλε και ως εκ τούτου δεν μπορεί να νοηθεί ως μέρος της δικιάς μας πολιτισμικής συνείδησης, αφού αυτή είναι η γλώσσα που μιλάμε.» σημείωσε με νόημα ο κ. Βερέμης για τη σημασία της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.

Για την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ήταν ένας ασυνήθιστος άνθρωπος με μία αντίληψη της ιστορίας πολύ κοντινή στη σημερινή και τον έχουν παρεξηγήσει πολλοί. Πολλοί νομίζουν ότι ο Παπαρρηγόπουλος είναι ένας ακραίος εθνικιστής, κάθε άλλο, ο Παπαρρηγόπουλος ήταν ένας πάρα πολύ λογικός άνθρωπος και αυτά που λέει είναι απολύτως θεμιτά και σωστά και νομίζω ότι και σήμερα εμπνέουν πάρα πολύ κόσμο».

Ακούστε τον Θάνο Βερέμη: