Μια πανέξυπνη ιστορία για παιδιά είναι το μουσικό παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου «ο Ραφτάκος των λέξεων» που επέλεξε φέτος η θεατρική ομάδα ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ να ανεβάσει στη σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

Το έργο που παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 12.00 μιλά με γλαφυρό τρόπο για τη δύναμη των λέξεων, τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος, αλλά και την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία, αγάπη και παρηγοριά.

Ένας ταπεινός ραφτάκος κατασκευάζει ρούχα, όχι με κλωστές και υφάσματα, αλλά με λέξεις που σχετίζονται με τις ανάγκες του ανθρώπου που προορίζεται το κάθε ρούχο. Έτσι, όποιος κρυώνει στη βαρυχειμωνιά, ζεσταίνεται, μόνο αν φορέσει ρούχα φτιαγμένα από τις λέξεις ζεστασιά, καλοσύνη και θαλπωρή, ενώ αν κάποιος θέλει να πάρει μέρος σε αθλητικούς αγώνες, έχει ανάγκη από ρούχα φτιαγμένα από τις λέξεις περηφάνια και ευγενή άμιλλα.

Η σκηνοθεσία, που έχει κάνει ο Γιώργος Τζαβάρας, παρακινεί τα παιδιά να συμμετέχουν στην πλοκή του έργου, καθώς τα ενθαρρύνει να συνομιλούν με τους τρεις ηθοποιούς, που πλέκουν την ιστορία με παντομίμα, καλοδουλεμένη κίνηση και ζωντανή μουσική. Η ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργείται, κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις των παιδιών, ενώ το διαδραστικό, εκπαιδευτικό στυλ του έργου συνιστά ένα γλυκό παραμύθι, σαν αυτά που μας έλεγαν η γιαγιά και ο παππούς. Οι ηθοποιοί καλούνται με γρήγορες ταχύτητες να εναλλάσσουν ρόλους και κατά συνέπεια και συναισθήματα παρασύροντας τους μικρούς θεατές σε σπουδαία νοήματα.

Η πρωτότυπη μουσική είναι του Νίκου Πλατύραχου, ενώ στην παράσταση παίζουν οι Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής και Γιούλη Καρναχωρίτη.