Η Μήδεια πάντα επιστρέφει. Η εμβληματική ηρωίδα του Ευριπίδη έχει στοιχειώσει με τον δικό της τρόπο όλες τις εκφάνσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από τη μεγάλη οθόνη, τον μοντέρνο χορό, την όπερα, αλλά και τα εικαστικά, δεν υπάρχει άλλη μορφή με τόσο διαχρονική επιρροή. Η Μήδεια του Τράγιαλ Χάρρελ αρχίζει εκεί που τελειώνει η Μήδεια του Ευριπίδη. Ο διακεκριμένος χορογράφος επιστρέφει στη ΣΤΕΓΗ για να καταθέσει τη δική του φεμινιστική εκδοχή της, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρεμιέρα το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που είναι σε εξέλιξη.

Αναζητά αφηγήσεις που εξετάζουν τη ζωή της γυναίκας πέρα από τις στιγμές που προκαλούν ούτως ή άλλως αίσθηση. Πώς μπορούν οι άλλοι να αναγνωρίσουν και να συμμετάσχουν στον άγριο θρήνο που γεννά η ζωή μας; Τι σημαίνει να είσαι με γυναίκες και άντρες που εκφράζουν το βάρος της ζωής τους επιτελεστικά, όπως η Μήδεια; Πώς συνεχίζει μια γυναίκα να ζει κουβαλώντας ιστορίες για το πώς αγάπησε, αγαπήθηκε και προδόθηκε, μέσα από τις εκστατικές και αισθητικές τελετουργίες πένθους;

«Θέλω να απελευθερώσω τη Μήδεια από την διαιωνιζόμενη ιδέα της οργής και της εκδίκησης. Η δολοφονία των παιδιών της είναι περισσότερο μια μεταφορά. Η ηρωίδα θα πρέπει να σκοτώσει τα ιδεώδη της μητρότητας και της συζυγικής σχέσης για να απελευθερωθεί από την πατριαρχία». Τα διλήμματα της ηρωίδας και το τελετουργικό στοιχείο του μύθου μετασχηματίζονται σε προσωπικές αφηγήσεις ενός πενταμελούς Χορού που επικαλείται το πρόσωπο της Μήδειας.

30/5 – 2/6-2019
Εισητήρια:
5 — 20 €