avatar

Σαββατοκύριακο Μαζί
Πένυ Αβραμίδη

Parapolitika TV

Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου: «100 Χρόνια Ανέσπερης Μνήμης»

Ο σημαντικός εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης παρουσιάζει ένα μουσικό - αφηγηματικό Δρώμενο Τιμής και Μνήμης στους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου. Μια μοναδική ανοιξιάτικη βραδιά στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

19 Μαΐου 1919. Ενώ η Μικρασιατική Εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ εξολόθρευσαν 353.000 καταγεγραμμένους Έλληνες του Πόντου σ' ένα σύνολο περίπου 750.000.

18 Μαΐου 2019. Έναν αιώνα αργότερα και μια σπάνιας καλλιτεχνικής έμπνευσης εκδήλωση τιμής και μνήμης των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, υπόσχονται ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και συγγραφή κειμένων του Ηλία Τ. Υφαντίδη, διάσημοι μουσικοί και τραγουδιστές που με την στάση τους έχουν αποδείξει την αγάπη τους προς τον Ποντιακό Ελληνισμό συμμετέχουν στα «100 χρόνια ανέσπερης μνήμης», ένα πολυσχιδές δρώμενο «…γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν…»

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα της οποίας δουλειές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχουν λατρευτεί (ενδεικτικά «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα», «Νοτιάς», «Τρίτο στεφάνι») θα παρουσιάσει συνθέσεις της, κάποιες από τις οποίες είναι γραμμένες για τον Πόντο

Πότε: 18 Μαΐου, ώρα 21:00

Πού: Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων Πόντου, Πλ. Αλεξάνδρας (Ακτή Κουντουριώτου), Πειραιάς

Είσοδος ελεύθερη.