Σε ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα για την οικονομία της χώρας και της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζιτών και του ίδιου του ΤΧΣ αναδεικνύεται η ολοκλήρωση του ελέγχου των εγχωρίων τραπεζικών stress tests.

Και αυτό διότι σε συνδυασμό με μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη δυνατότητα πώλησης μετοχών της Eurobank αλλά και των άλλων τραπεζών μπορούν να μπουν από 2 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του, δημοσίου συμφέροντος, ΤΧΣ, παρέχοντας ρευστότητα στο Δημόσιο και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέου δανείου. Στοίχημα δύσκολο που όμως η πρώτη του παρτίδα έχει ήδη κερδηθεί. Και αυτό διότι στα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της BlackRock, που αναμένεται να παραδοθεί επίσημα και να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, οι κεφαλαιακές τους ανάγκες είναι απολύτως διαχειρίσιμες και υπερκαλύπτονται από τις κινήσεις που έχουν δρομολογήσει στα πλαίσια των business plan που έχουν υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως τα «Παραπολιτικά» είχαν αποκαλύψει από το φύλο της 14ης Δεκεμβρίου, οι κεφαλαιακές αυτές ανάγκες αφορούν ποσό της τάξης των 4,5 - 5,5 δισ. για τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα. Όμως από την οργανική κερδοφορία του 2014, τον αναβαλλόμενο φόρο και άλλες κινήσεις, όπως οι πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού, αναμένονται αθροιστικά έσοδα της τάξης των 8 δισ. σε βάθος τετραετίας. Όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για 20 δισ. ευρώ αποτελούν ακραίο σενάριο, η δημοσιοποίηση του οποίου εντάσσεται ακριβώς στην κόντρα που έχει ξεσπάσει για τη «χαλιναγώγηση» της Αθήνας. Όπως και η μη δημοσιοποίηση του ακραία ευνοϊκού σεναρίου που μιλά για υπάρχουσα κεφαλαιακή επάρκεια της τάξης του 15%...

 Ο λόγος που από το Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν σε ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν μαζικά στις ελληνικές τράπεζες είναι ακριβώς το στενό μαρκάρισμα της ευρωπαϊκής πλευράς της τρόικας που δεν επιθυμεί να δει την Αθήνα να ενισχύεται διαπραγματευτικά (και ταμειακά) αυξάνοντας τα κεφάλαια στα διαθέσιμα του ΤΧΣ που βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα των 10 δισ. και μπορεί να φτάσουν με τις πωλήσεις μετοχών του στα 15-16 δισ. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα του χρηματοδοτικού κενού αλλά θα βελτίωνε περεταίρω, και το επενδυτικό κλίμα. Όλα αυτά δεν αποτελούν απλώς σενάρια. Μήνες τώρα σειρά επενδυτικών κεφαλαίων και ξένων οίκων έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους Έλληνες τραπεζίτες. Ο επικεφαλής της Eurobank, Χρ. Μεγάλου έχει διασφαλίσει το ενδιαφέρον τριών μεγάλων επενδυτών αν και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΤΧΣ γνωρίζουν ότι ο έλεγχος της τράπεζας, εφόσον επιτέλους επιτραπεί η αύξηση κεφαλαίου της, κατευθύνεται στον ένα εξ αυτών. Στον Prem Watsa της Fairfax, τη γνώριμη πια από τα deals με Eurobank Properties και τον Μυτιληναίο.

Σημειώνεται ότι η Fairfax συμμετέχει σε σχήμα που έχει αποκτήσει και διακρατεί το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της Bank of Ireland. Deal που της «βγήκε" και θέλει να το επαναλάβει στην Ελλάδα. Και οι άλλοι Έλληνες τραπεζίτες όμως έχουν κάνει θεματικές κινήσεις. Ο Μιχάλης Σάλλας και ο Νίκος Καραμουζης έχουν ήδη διασφαλίσει σύμφωνα με πληροφορίες την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της τάξης των 250 εκατ. της Γενικής, πιθανότατα από την Goldman Sachs. Η ίδια η Πειραιώς έχει σειρά ξένων funds στην πόρτα της με γνωστότερα τους Τσέχους του PPF, το Baupost και την John Paulson & Co. H Εθνική έχει επίσης, διά των Αλ. Τουρκολιά και Π. Χριστοδούλου, στενές επαφές με πολλούς δυνητικούς επενδυτές όπως άλλωστε και η Alpha Bank του Γιάννη Κωστόπουλου και Δημήτρη Μαντζούνη που είναι πάντοτε κοντά στους ’ραβες.

Σημειώνεται ότι εξαιρετικά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το ΔΝΤ είναι υπέρ της επίσπευσης των τραπεζικών ιδιωτικοποιήσεων πλην όμως όχι και το Βερολίνο. Διότι μια Ελλάδα με γεμάτα ταμεία του ΤΧΣ, ξένους επενδυτές να τοποθετούνται μαζικά, με δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές –κάτι που είναι επίσης έτοιμο να προχωρήσει με αξιώσεις- και προ μεγάλων διαγωνισμών παραχώρησης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη δεν χρειάζεται πλέον ούτε μνημόνια ούτε τρόικα ούτε άλλα επίπονα μέτρα για τους πολίτες της. Και ασφαλώς η έκβαση όλης αυτής της μάχης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές ισορροπίες της χώρας και εν τέλει το επόμενο βήμα της.

Πηγή: fpress.gr