Καμία εγγύηση για την συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεν εγγυάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με νεότερη δήλωση του επικεφαλής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

«Τα πάντα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και κυρίως αν αύριο θα συνεχιστεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες της Ελλάδος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νοβότνι, προειδοποιώντας πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Δευτέρας ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας επιβεβαίωσε μεν τη νέα αύξηση του ορίου ELA για τις ελληνικές τράπεζες, μια  είδηση που είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, ωστόσο, δεν έκρυψε και την εκτίμησή του ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αναιρέσει την απόφαση αυτή.

Διευκρίνισε ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA επεκτάθηκε μέχρι το τέλος της ημέρας, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τυχόν επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Θα αποφασίσουμε τυχόν περαιτέρω επέκταση του ELA ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», είπε ο Έβαλντ Νοβότνι, συνδέοντας έτσι τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ με τα συμπεράσματα του αποψινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup που συνεδριάζει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.

Μια συμφωνία με τους Θεσμούς αναμένεται να κατασιγάσει τις ανησυχίες, οι εκροές θα περιοριστούν δραστικά αμέσως και η χρηματοδότηση μέσω του ELA θα δίνεται σε επαρκή πάντοτε επίπεδα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες. Αν όμως η Σύνοδος Κορυφής οδηγήσει σε νέο ναυάγιο με τους δανειστές και έχουμε εικόνα αδιεξόδου, όπως αυτή του τελευταίου Eurogroup, τότε υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν οι τράπεζες θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν την Τρίτη. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι όσο η Ελλάδα κινείται με πνεύμα και διάθεση συνεργασίας για συμφωνία ο μηχανισμός του ELA θα είναι ανοιχτός και η ευρωπαϊκή ομπρέλα θα προστατεύει τη χώρα. Αν οδηγηθεί σε ρήξη, η στήριξη θα διακοπεί.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί το Reuters είχε μεταδώσει την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. 

Ειδικότερα, όπως είχε αναφέρει τηλεγράφημα το πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ συνεδρίασε αποφασίζοντας την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. 

Παραμένει άγνωστο, πάντως, το ποσό αύξησης του ορίου που ενέκρινε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συγκληθεί ξανά όποια ώρα κριθεί αναγκαίο.