Μας το ζητούσαν οι πελάτες μας ολοένα και πιο συχνά. Παράλληλα, αυξανόταν ο αριθμός εκείνων που ήθελαν να ρευστοποιήσουν κοσμήματα μέσω των δημοπρασιών μας», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Πέτρος Βέργος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου αθηναϊκού οίκου στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τον αιώνιο νόμο της προσφοράς και ζήτησης. Αυτός ήταν και ο πρώτος βασικός λόγος για να προβεί, μαζί με τον γιο του, Ανδρέα, στην επέκταση των δραστηριοτήτων της Vergos Auctions με ένα παρθενικό άνοιγμα στη δευτερογενή αγορά διαμαντιών και υψηλής κοσμηματοποιίας.
Βλέποντας τις τάσεις στη διεθνή αγορά, όπου ο κλάδος καταγράφει ανοδικά νούμερα και οι επενδυτές βλέπουν άκρως ικανοποιητικά κέρδη, οι Πέτρος και Ανδρέας Βέργος αναμένουν το πρώτο δοκιμαστικό τεστ στην κατηγορία και το πώς θα διαμορφωθούν τα επίπεδα των τιμών. Οι νέες αυτές συναλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων sales ζωγραφικών και γλυπτών έργων Τέχνης και θα ακολουθηθεί διήμερη διαδικασία στο Ζάππειο Μέγαρο (16-17 Μαΐου). Την πρώτη ημέρα θα τεθούν προς πώληση έργα Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Πολύτιμων Κοσμημάτων, ενώ την επόμενη θα μπουν στο ταμπλό φιλελληνικά και ιστορικά αντικείμενα, λαογραφικά αντικείμενα, υφάσματα και κοσμήματα, αλλά και η προσωπική συλλογή ενός Αθηναίου συλλέκτη με πολυάριθμες ασημένιες παλάσκες, ταμπακοθήκες, τάσια, πόρπες, όπλα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάρια κ.ά. «Αυτό που παρατηρώ το τελευταίο διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα στη δευτερογενή αγορά σε σχέση με την πρωτογενή (σ.σ.: απόκτηση έργου ή άλλου αντικειμένου μέσω γκαλερί ή απευθείας από το ατελιέ του καλλιτέχνη) και αυτή είναι μια τάση που αφορά και την αγορά κοσμημάτων», παρατηρεί ο κ. Βέργος.

Όσο για το τι ρευστοποιούν οι ιδιώτες, ο Ανδρέας Βέργος επισημαίνει: «Κυρίως δείγματα 19ου και 20ού αιώνα, ανάμεσα στα οποία έχουμε κάνει επιλογές από καταξιωμένα brands, όπως Tiffany & Co, Bulgari, Cantamessa, Lacloche, Βουράκης, Stefan Ηafner».

Καρφίτσα Lacloche, 1920, με διαμάντια και ζαφείρια, με τιμή 36.000-40.000 ευρώ.

O Κώστας Καίσαρης είναι ο πλέον ειδικός για την πιστοποίηση των κοσμημάτων

Όσον αφορά τη γνησιότητα των διαμαντιών, η Vergos Auctions απευθύνθηκε στον Οίκο Kessaris. «Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και θεωρώ ότι ο Κώστας Καίσαρης είναι ο πλέον ειδικός για την πιστοποίηση των κοσμημάτων», λέει ο Π. Βέργος και τονίζει πως «ο Κ. Καίσαρης προσφέρθηκε να βοηθήσει φιλικά τη νέα μας προσπάθεια, την οποία και πιστεύει πολύ». Για τους ιδιοκτήτες της Vergos Auctions, το διαμάντι και το κόσμημα έχουν ένα πολύ μεγάλο βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα έργα Τέχνης... Ρευστοποιούνται πρακτικά πιο εύκολα. «Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πάντα στις μεγάλες κρίσεις ή στους πολέμους το πρώτο που έφευγε ήταν ο χρυσός και τα κοσμήματα», σχολιάζει ο Π. Βέργος.

Οσον αφορά τις τιμές, η εκτίμηση έγινε κάτω από συμβουλές διαφόρων ειδικών στον κλάδο. «Κοιτάξαμε να είναι πιο χαμηλές απ’ ό,τι στην πρωτογενή αγορά, ενώ σε όσα είχαν ξαναβγεί σε δημοπρασία παλαιότερα, όπως η καρφίτσα (φωτ.), δώσαμε λίγο χαμηλότερες τιμές», λέει ο Α. Βέργος. «Ξέρουμε ότι οι ξένοι που έρχονται να αγοράσουν στην Ελλάδα αγοράζουν πιο χαμηλά. Ομως θέλουμε να δημιουργήσουμε όρεξη σε μια πιο ρεαλιστική τιμή, που ευνοεί τον πωλητή», συμπλήρωσε.

Το πιο ακριβό κομμάτι είναι μια χειροποίητη καρφίτσα με διαμάντια, με τιμή 105.000-130.000 ευρώ, και ένα κολιέ Stefan Hafner από διαμάντια σε λευκόχρυσο, με τιμή εκτίμησης 10.000-15.000 ευρώ.

Ο δεύτερος βασικός λόγος για τον οποίον προχώρησε η διοίκηση του οίκου στη νέα ενότητα είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η παρουσία εκπροσώπων ξένων οίκων στην Ελλάδα που αναζητούν κομμάτια-ευκαιρίες, ώστε να τα εντάξουν στις δικές τους δραστηριότητες. «Βλέπουμε ότι έρχονται συνεχώς ξένοι οίκοι για να δουν κοσμήματα από Ελληνες ιδιώτες και να τα διοχετεύσουν στη δική τους αγορά. Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα, είναι ο πλούτος μας», λέει ο Ανδρέας Βέργος, ενώ αποκάλυψε ότι πρόσφατα απέρριψε μια πρόταση εξαγοράς από μεγάλο οίκο στο Παρίσι. «Αντιθέτως, είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες με καθιερωμένους Ελληνες κοσμηματοποιούς», ξεκαθαρίζει.

Διαμάντι Ascher cut, 3,74 καρατίων, σε κίτρινο χρυσό πάνω σε δαχτυλίδι Bulgari, με τιμή εκτίμησης 70.000-80.000 ευρώ (αριστερά).

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στην ενότητα Πολιτισμός/Luxury & Art Business του ενθέτου «SECRET».