Απογοήτευση επικρατεί στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης με το αλαλούμ που πρόκειται να δημιουργηθεί από τη διαφορά του ΦΠΑ ανάμεσα στα τρόφιμα και τον καφέ καθώς και άλλα ροφήματα. Και όχι μόνο αυτό αλλά επιπλέον θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές για ίδια προϊόντα καθώς ο καφές και τα ροφήματα θα έχουν διαφορετική τιμή στα σουπερμάρκετ και στα μαγαζιά εστίασης. Πιο συγκεκριμένα μετά τις προεκλογικές παροχές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες , τα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά εκπίπτουν από το 24% ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στο 13%.


Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους καφέδες καθώς και για άλλα ροφήματα αφού αυτά διατηρούνται στον υψηλό ΦΠΑ του 24%.


Τι σημαίνει όμως αυτό για τους πολίτες αλλά και για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων;


Η απογοήτευση που επικρατεί για τις επιχειρήσεις τουρισμού αλλά και εστίασης είναι δεδομένη καθώς ενόψει της τουριστικής περιόδου ο παραπάνω διαχωρισμός στον ΦΠΑ λειτουργεί ως τροχοπέδη. Η απογοήτευση όμως είναι έκδηλη και για τους καταναλωτές οι οποίοι αισθάνονται ότι συνεχίζει να βάλλεται η πιο προσιτή καθημερινή τους συνήθεια καθώς ο καφές από απόλαυση γίνεται καφές «της παρηγοριάς» αφού πρόκειται για μια παροχή που στην ουσία δεν είναι παροχή.
Το παραπάνω μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό από τη στιγμή που ο καφές και τα ροφήματα αποτελούν το 53% της εστίασης και όπως ήδη σημειώθηκε, είναι τουλάχιστον παράλογο τα ροφήματα να πωλούνται στα σουπερμάρκετ με ΦΠΑ 13% και στα μαγαζιά εστίασης με 24%.


Επιπρόσθετα, το 24% αποτελεί αποδεδειγμένα κίνητρο για παραβατικότητα αλλά και φοροδιαφυγή καθώς ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και την παραοικονομία. Πιο συγκεκριμένα, ο διαχωρισμός θα ενισχύσει εκ νέου την παραβατικότητα εντός των καταστημάτων εστίασης , καθώς αφήνει περιθώρια να κόβονται αποδείξεις για τα ροφήματα , με τον ΦΠΑ που αναλογεί σε κωδικούς που έχουν 13% ΦΠΑ (πχ. Τυρόπιτα) , γεγονός που προβληματίζει έντονα και την ΑΑΔΕ.
Υπενθυμίζεται πως στα χρόνια της κρίσης, ο ΦΠΑ στην εστίαση τριπλασιάστηκε από το 8% στο 24% με δραματικές επιπτώσεις για τον κλάδο (απώλεια θέσεων εργασίας, κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις, λουκέτα πολλών επιχειρήσεων του κλάδου).


Η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη χώρα στη Μεσόγειο όπου έχει τόσο υψηλό ΦΠΑ. Ενδεικτικά η Κύπρος έχει 5% - 10%, η Ιταλία και Ισπανία 10%, ενώ η Γαλλία έχει επίσης 5-10%.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο μέτρο το περίμεναν οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και οι επιχειρηματίες να συνεχίζει να τηρείται από την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 αλλά αντιθέτως ήταν ένα από τα πολλά που η «πρώτη φορά αριστερά» άλλαξαν προς τα επάνω καθώς μετά το ναυάγιο του καλοκαιριού του 2015, και ενώ ο ΦΠΑ είχε πέσει στο 13% επί Νέας Δημοκρατίας από το 2013, επανήλθε στο 24% από τον ΣΥΡΙΖΑ.