Το Tax Foundation, μια μέρα μετά από την αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα αποκαλύπτοντας την ατολμία στο πεδίο της φορολογίας. Αναδεικνύει τις στρεβλώσεις του ελληνικού- και όχι μόνο- φορολογικού συστήματος, την ώρα που ο ΟΟΣΑ μετράει τις «πληγές» των νοικοκυριών από τους φόρους.

Η μεσαία τάξη έχει «γονατίσει», τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να σηκώσουν μια από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, οι άγαμοι διαπιστώνουν ότι μόνο αν αποκτήσουν… παιδί και πάρουν επίδομα έχουν ελπίδα να ανταπεξέλθουν σε φόρους και εισφορές, αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Τα «στραβά» του ελληνικού φορολογικού συστήματος είναι πολλά και είναι γνωστά καθώς έχουν καταγραφεί σε πολλές μελέτες. Υπήρξε, άραγε, κάποια μεταρρύθμιση την περασμένη χρονιά για να βελτιωθούν τα πράγματα; «Όχι», απαντά το Tax Foundation.

Το πρόβλημα είναι ότι την ώρα που στην Ελλάδα τα πάντα παραμένουν στάσιμα και το μόνο που απασχολεί τις Αρχές είναι πώς θα «ξεζουμίσουν» τους φορολογούμενους, χώρες που μπήκαν πρόσφατα στην Ευρωζώνη κινούνται με ρυθμούς εξωπραγματικούς για τα ελληνικά δεδομένα.

Τρανό παράδειγμα η Εσθονία, η οποία την περασμένη χρονιά ανέβασε το «κατώφλι» των υπόχρεων ΦΠΑ από τις 16.000 ευρώ στις 40.000 ευρώ, διευκολύνοντας έτσι τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απαλλάσσονται από το βραχνά της γραφειοκρατικής διαχείρισης των διαδικασιών ΦΠΑ. Η Εσθονία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 1η θέση της κλίμακας φορολογικής ανταγωνιστικότητας. Από κοντά και η έτερη Βαλτική χώρα, η Λετονία, η οποία ακολουθώντας το παράδειγμα της Εσθονίας κατάργησε τον παραδοσιακό φόρο εισοδήματος νομικών επιχειρήσεων και υιοθέτησε φόρο μόνο για τα διανεμόμενα κέρδη.

Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία αξιοσημείωτη φορολογική μεταρρύθμιση το 2018

Την ίδια ώρα, ο απόηχος της Έκθεσης του ΟΟΣΑ παραμένει έντονος, αφού ανέδειξε τα το γεγονός ότι 4 στα 10 ευρώ του κόστους εργασίας για έναν εργαζόμενο κάνει «φτερά» σε εφορίες και ταμεία, χωρίς φυσικά να γίνεται κάποια ποιοτική ανάλυση από τον Οργανισμό για την ανταποδοτικότητα αυτών των υψηλών φόρων και εισφορών. Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα της σύγκρισης 2017- 2018. Ο μέσος ακαθάριστος μισθός ενός άγαμου εργαζόμενου το 2017 υπολογίστηκε στα 20.841 ευρώ, αλλά αυτός ο άνθρωπος έβαλε στην τσέπη του μόλις 15.434 ευρώ. Το 2018, ο μέσος ακαθάριστος μισθός του ίδιου εργαζόμενου υπολογίζεται ότι αυξήθηκε στα 21.214 ευρώ, ωστόσο η μισή αύξηση «έφυγε» σε φόρους και εισφορές, με αποτέλεσμα να βάλει στην τσέπη του 15.671 ευρώ…