Σε μια ακόμη υποχώρηση για τα κόκκινα δάνεια προέβη η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.  

Ο προεκλογικός τσαμπουκάς της κυβέρνησης, σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α’ κατοικίας… δεν της βγήκε σε καλό.

Η απειλή ότι θα προβεί σε μονομερής ενέργεια και θα καταθέσει στη Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας χωρίς την έγκριση των θεσμών, όχι μόνο είχε σαν αποτέλεσμα να παγώσει τη δόση του 1 δισ. αλλά να αναγκαστεί και σε πολλές υποχωρήσεις στη ρύθμιση που κατατέθηκε.

Μια ακόμη νέα ήττα είναι και η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης που παράλληλα μαρτυρά και την αδυναμία της να μην υπηρετήσει τις επιταγές των δανειστών είναι και αλλαγή στα κόκκινα δάνεια.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτή.    

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.

  «Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως και κάθε περίπτωση».  

Επίσης με την νέα ρύθμιση, ο αιτών αν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι διαφορετική από την εμπορική αξία που υπάρχει στα βιβλία των τραπεζών τότε θα ισχύει η αξία που δηλώνει ο αιτών.