Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη την τρέχουσα διετία, στο πλαίσιο της γενικότερης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η νομισματική ένωση θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% φέτος, ήτοι 0,8 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Το 2020 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2%, δηλαδή 0,4% χαμηλότερα από ότι υπολόγιζε αρχικά ο Οργανισμός.

Η πτώση της ευρωζώνης έρχεται την στιγμή που οι εμπορικές διενέξεις, η αποδυνάμωση της κινεζικής αναπτυξιακής «μηχανής» και η επιδείνωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης σπρώχνουν την παγκόσμια ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, όταν έπαιρνε σάρκα και οστά η ανάκαμψη από την παγκόσμια κρίση.

Παρόλο που τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν περιλαμβάνουν αναλυτικές προβλέψεις για την Ελλάδα ωστόσο καταδεικνύουν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει έναν πολύ δύσκολο συνδυασμό παραγόντων: Το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος και την χαμηλότερη δυνητική ανάπτυξη κατά κεφαλήν την τριετία 2017-19.

Όπως σημειώνει και σε γράφημά του ο Οργανισμός, αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Ελλάδα έχει ελάχιστο δημοσιονομικό χώρο αλλά μεγάλο περιθώριο για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα αναμένεται να συμπαρασυρθεί από την επιβράδυνση της ευρωζώνης, δεδομένου ότι είναι η κυριότερη αγορά της για εξαγωγές αγαθών και για παροχή υπηρεσιών.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι ένας επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου για την Γηραιά Ήπειρο είναι το Brexit, που σε περίπτωση άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου «θα αύξανε σημαντικά το κόστος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες».