Η Ελλάδα μπορεί να εξήλθε από το διεθνές σχέδιο διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι, όμως θα χρειαστεί ακόμα να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα εξαμηνιαίες εκταμιεύσεις περίπου 1 δις ευρώ μέχρι τα μέσα του 2022, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν από το πιο χρεωμένο κράτος της ευρωζώνης, προκειμένου να διευκολύνει την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών του.

Διαβάστε επίσης: Αξιολόγηση: «Μετεξεταστέα» αφήνει η Κομισιόν την Ελλάδα

Το Bloomberg στο δημοσίευμα του αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία αντιμετωπίζει γενικές εκλογές φέτος, επιβράδυνε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. Συγκεκριμένα τονίζει ότι αύξησε το κατώτατο μισθό ενώ οι θεσμοί δεν έχουν ακόμα εγκρίνει το νέο σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια». Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον οι καθυστερήσεις αποτελούν μέρος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης ή – πράγμα που είναι πιο αποφασιστικής σημασίας - μιας πολιτικής επιλογής που εξηγεί την περαιτέρω δημοσιονομική αβεβαιότητα.

Την Τετάρτη θα δημοσιευτεί μια έκθεση των πιστωτών της χώρας που πιθανώς θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με έναν κατάλογο 16 εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν βιαστεί να τις ολοκληρώσει πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, οι εκταμιεύσεις σε χρήμα πιθανόν θα καθυστερήσουν, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Αντίκτυπο στις ελληνικές χρηματαγορές θα είχε μια αυστηρή ή και οργισμένη αντίδραση από την ΕΕ, οι οποίες ήταν μεταξύ των ισχυρότερων παρουσιών της ζώνης του ευρώ κατά τη φετινή χρονιά. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε άνοδο περίπου 13% από τις αρχές του 2019, ενώ η Ελλάδα πληρώνει σήμερα περίπου 3,7% για να δανειστεί για 10 χρόνια, σε σύγκριση με το 37% περίπου στο απόγειο της κρίσης χρέους, το 2012.