Ψαλιδισμένη και με διάρκεια ενός έτους -δηλαδή έως τα τέλη του 2019- θα ισχύει η νομοθετική διάταξη που προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν Τα Νέα, διαψεύδονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι το διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είχε μόνιμο χαρακτήρα. 

Έτσι, εκτός από τα σφικτά όρια αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών, της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και του ύψους της οφειλής, η προστασία της πρώτης κατοικίας μπαίνει στο κρεβάτι του Προκρούστη όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου θα μπορεί κάποιος να υπαχθεί, ζητώντας προστασία.

Η συνάντηση που έγινε στο Μαξίμου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «έβγαλε λαγό», καθώς συμφωνήθηκε ότι η χρονική διάρκεια ισχύος της ρύθμισης που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη θα είναι μόλις ένα έτος για το σύνολο των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και τρία έτη για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ενστάσεις υπάρχουν από τους Θεσμούς για το ύψος της εμπορικής αξίας (είχε συμφωνηθεί στα 250.000 ευρώ) και το υπόλοιπο της οφειλής σε 130.000 ευρώ. Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, έχει συμφωνηθεί να ανέρχονται σε 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.500 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο (έως τα τρία).

Υπάρχουν πάντως ακόμα ανοικτά μέτωπα, όπως το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη και πού θα ενταχθούν τελικά αυτές.