Το τραπεζικό μας σύστημα στενάζει κάτω από το βάρος των κόκκινων δανείων και πρέπει να λυθεί άμεσα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

«Είναι γνωστό ότι το τραπεζικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή στενάζει κάτω από το βάρος των 'κόκκινων δανείων' και δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του που σημαίνει ότι θα πρέπει να τροφοδοτεί την πραγματική οικονομία με ρευστότητα άρα αυτό το θέμα θα πρέπει να λυθεί, είναι επείγουσα ανάγκη και όχι μόνο διότι θα υπάρξει μια διευκόλυνση των τραπεζών ελαφρύνοντας κάπως το ενεργητικό τους από το βάρος αυτό, αλλά και διότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την επίλυση αυτού του θέματος.

Πρώτον είναι το γεγονός ότι είναι προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση γύρω στις 27 του μήνα που θα πάει στο Eurogroup εκεί θα αποφασιστεί και αν θα πάρουμε τα 750 εκ. και δεύτερον από την έκβαση και τη λύση που θα δοθεί θα εξαρτηθεί κατά πόσο το σύστημα θα είναι αξιόπιστο για να πάμε σε μια καινούργια έξοδο στις αγορές.»

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια, είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες, επικαλούμενος τα πρόσφατα stress tests.

Έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα των δανείων δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία: «Διότι όταν το τραπεζικό σύστημα είναι άρρωστο όλη η οικονομία είναι άρρωστη».