Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 η Κομισιόν: Στο 2,2% από 2,3%, ενώ για το 2020 θα κινηθεί στο 2,3%.

Η Επιτροπή σπεύδει πάντως να διευκρινίσει και να προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση, περί τα τέλη του 2018 και πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.

Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται μικρή βελτίωση, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος με την Ελλάδα να παραμένει η πρωταθλήτρια της ανεργίας σε επίπεδο Ευρωζώνης.