Η ιταλική οικονομία βρίσκεται και επίσημα πλέον σε μικρή, αλλά καθοριστική ύφεση. Διαψεύδονται δηλαδή όλες οι προβλέψεις της συγκυβέρνησης Λέγκας και Πέντε Αστεριών, η οποία για φέτος ελπίζει σε ανάπτυξη 1,2%.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσπαθεί να φανεί αισιόδοξος και δηλώνει: «Συνεχίζω να πιστεύω ότι η φετινή χρονιά θα είναι ωραιότατη, σαφώς παραγωγική». Ο πρωθυπουργός προβλέπει, ουσιαστικά, ότι από τον επόμενο Ιούνιο τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα.

Οι ιταλοί βιομήχανοι, όμως, απαντούν ότι δύσκολα οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ξεπεράσουν μετά δυσκολίας τη στασιμότητα. Θεωρούν ότι έπρεπε να μειωθούν οι φόροι που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις, και όχι να δοθεί έμφαση σε άλλου είδους κοινωνικά μέτρα.

«Οικονομικό θαύμα» υπόσχονταν Λέγκα και Πέντε Αστέρια
Τα Πέντε Αστέρια, από την μεριά τους, ελπίζουν ότι με την εφαρμογή του «εισοδήματος του πολίτη», μέσα στους επόμενους δυο μήνες, θα μπορέσει να εισρεύσει νέο χρήμα στην αγορά μέσω της αυξημένης κατανάλωσης.

Οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν ωστόσο ότι η στήριξη των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων ενδέχεται να τονώσει το ΑΕΠ μόνο κατά 0,2%.

Απογοητευτικά και τα τελευταία στοιχεία από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι πωλήσεις τον Ιανουάριο, μειώθηκαν κατά 7,5%, σε σχέση με το 2018.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι η η κυβέρνηση των Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι θα κριθεί από τις επιδόσεις της στον οικονομικό τομέα. Από την στιγμή, μάλιστα που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες υπόσχονταν ένα «οικονομικό θαύμα» μέσα στο επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή οι υψηλοί τόνοι κατά των μεταναστών που υιοθετεί διαρκώς ο γραμματέας της Λέγκα δεν είναι σε θέση να υπερκαλύψουν όλα τα άλλα προβλήματα. Και στο μεταξύ, οι βιομήχανοι, στον εύπορο ιταλικό βορρά, άρχισαν να εκφράζουν δυσαρέσκεια...

Πηγή: DW