Με άγριες διαθέσεις έχουν έρθει στην... μεταμνημονιακή Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Μείζον θέμα είναι η δημοσιονομική «βόμβα» που μπορεί να προκύψει με τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τα αναδρομικά. 

Η πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν σε καλό κλίμα, τέθηκαν όλα τα ζητήματα και μέχρι την Παρασκευή θα μπορούν να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις.

Κατά πληροφορίες, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

1. Εκκρεμότητες: Οι 16 εκκρεμότητες και τι έχει γίνει.

2. Αναδρομικά: Οι θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και θέλουν να γίνει μια συζήτηση για τις δικαστικές αποφάσεις, τα αναδρομικά και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει. Ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το ρίσκο και αν θα έρθουν και άλλες αποφάσεις.

3. Χρηματοικονομικά: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα παρουσιάσει και στην Κομισιόν το νέο σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα όμως ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και μια Επιτροπή με την ΤτΕ για να φέρει σε μεγαλύτερη ωριμότητα το σχήμα που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Η πρόταση για τις εγγυήσεις είναι πιο ώριμη πάντως για να παρουσιαστεί. Για την άλλη πρόταση, όταν η Ομάδα Εργασίας ετοιμάσει το σχέδιο, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει και αυτό στην Επιτροπή.

4. Νέος νόμος Κατσέλη: Η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο πλαίσιο προστασίας (που θα αντικαθιστά τον «νόμο Κατσέλη») με βάση το Κυπριακό μοντέλο. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υποχωρήσει πολύ σε σχέση με τις 150 χιλ. ευρώ το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

5. Κατώτατος μισθός: Στην ατζέντα μπήκε και θα συζητηθεί και σήμερα με την Έφη Αχτσιόγλου και το θέμα για τον κατώτατο μισθό. Οι θεσμοί θέλουν να το δουν και να ανταλλάξουμε απόψεις εάν εκτός από θετικές επιπτώσεις (κοινωνικά και στην ζήτηση στην Οικονομία) θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Σήμερα πάντως στάθηκαν μόνον στον κατώτατο μισθό, όχι στον υποκατώτατο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον κατώτατο εκφράζουν χλιαρές αντιδράσεις για τον υποκατώτατο περισσότερες πιστεύοντας ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου και προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές με πενταετές ομόλογο. Γίνονται προσπάθειες ώστε το επιτόκιο να είναι και κάτω από 3%. Θα πρόκειται όμως για «ελεγχόμενη» έξοδο που δεν σημαίνει πολλά, καθώς τα δεκαετή ομόλογα καθορίζουν τις εξελίξεις.

Οι επενδυτές, οι ξένοι οίκοι και τα διεθνή ΜΜΕ χτυπούν «καμπανάκι» στην κυβέρνηση να μην επιλέξει την παρατεταμένη εκλογική περίοδο που θα πλήξει καίρια την οικονομία. Οπως τονίζουν ένας μακρύς προεκλογικός χρόνος όπου όλοι κατεβάζουν τα μολύβια, όπου δίνονται ανεξέλεγκτα παροχές και όπου δεν γίνονται επενδύσεις, μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία.