Σοκ έπαθαν χιλιάδες απόστρατοι και συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων που περίμεναν τα αναδρομικά όταν είδαν μειωμένα τα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πολλοί εξ αυτών, μεγάλος αριθμός αποστράτων και συνταξιούχων, με τα ίδια έτη προϋπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό ή βαθμίδα έλαβαν διαφορετικά ποσά αναδρομικών.

Σε πολλές περιπτώσεις οι δικαιούχοι εισέπραξαν αναδρομικά των 20 ή 50 ερώ ενώ κάποιοι άλλοι δεν είδαν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους ούτε ένα ευρώ
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός καθηγητή ο οποίος έλαβε 1.700 ευρώ,ενώ άλλος με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις… μόλις 44 ευρώ. Για κοροϊδία έκανε λόγο και ο απόστρατος λιμενικός Ν. Βεργής, ο οποίος υπολόγιζε να λάβει περισσότερα από 1500 ευρώ. Και τελικά εισέπραξε μόλις 59,48 ευρώ.

Ταυτόχρονα, συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε καν το ύψος των κρατήσεων που τους επιβλήθηκαν αφού ακόμα δεν έχει αναρτηθεί το έγγραφο απόδειξης καταβολής σύνταξης και αναδρομικών.

Οι Ενώσεις των Αποστράτων ζήτησαν εξηγήσεις και αναλυτική πληροφόρηση, δεδομένου ότι κανένας εκ των δικαιούχων δεν έλαβε εκκαθαριστικό έγγραφο ανάλυσης κρατήσεων. Από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τους ενημέρωσαν πως τα εν λόγω εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στις 19 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη, μετά τα μειωμένα αναδρομικά που έλαβαν σε πολλές περιπτώσεις και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Μεγάλες οι διαφορές

Οι μεγάλες διαφορές στα τελικά ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων, αποδίδονται από τις αρμόδιες Αρχές, στις υψηλές κρατήσεις. Στα ποσά , όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», έγιναν όλες οι μειώσεις τεσσάρων νόμων που αναλογούν για το διάστημα από 1/8/2012 μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου ενώ κρατήθηκε 6% για εισφορά ασθένειας και επιπλέον 20% παρακράτηση φόρου.

Μετά το σάλο, έγινε γνωστό ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να ζητήσουν να γίνει νέος υπολογισμός των αναδρομικών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Κωνσταντίνος Κουλούρης δήλωσε πάντως για το θέμα πως «αναδρομικά περιμέναμε, ψίχουλα είδαμε».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός καθηγητή ο οποίος, έλαβε 1.700 ευρώ,ενώ άλλος με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις… μόλις 44 ευρώ. Για κοροϊδία έκανε λόγο και ο απόστρατος λιμενικός Ν. Βεργής, ο οποίος υπολόγιζε να λάβει περισσότερα από 1500 ευρώ. Και τελικά εισέπραξε μόλις 59,48 ευρώ.

«Είναι μια τρέλα. Ή δεν γνωρίζουν τι κάνουν με τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν, ή εσκεμμένα αν το έκαναν» είπε μιλώντας στον Σκάι, προσθέτοντας ότι αρκετοί απόστρατοι που απευθύνθηκαν την Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να διευκρινίσουν τι ακριβώς συνέβη, πήραν την απάντηση: «Αν θέλετε να δικαιωθείτε να πάτε σε δικηγόρους».
Ταυτόχρονα, συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε καν το ύψος των κρατήσεων που τους επιβλήθηκαν αφού ακόμα δεν έχει αναρτηθεί το έγγραφο απόδειξης καταβολής σύνταξης και αναδρομικών.