Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς στην υπόθεση των αναδρομικών, αφού το εφάπαξ ποσό της επιστροφής για τις συντάξεις των αποστράτων καλύπτει το διάστημα 1ης Αυγούστου 2012 έως 12 Μαΐου 2016 και όχι έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Επιπλέον, η σύνταξη παραμένει ίδια και δεν αυξάνεται, διότι καταργούνται με την τροπολογία οι αναπροσαρμογές συντάξεων από 31 Δεκεμβρίου 2014 και μετά.

Ο συντάξιμος μισθός των αποστράτων δεν θα μεταβληθεί ενώ θα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα που ήταν μέχρι τον Ιούλιο του 2012, προτού γίνουν οι περικοπές.

Μιλώντας στα Νέα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), Ανέστης Τσουκαράκης, τόνισε ότι η  απόφαση δεν είναι πλήρης και ορθή συμμόρφωση με όσα εντέλλεται το ΣτΕ, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να χρειαστεί και νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για υποκριτική τροπολογία μιλούν οι πανεπιστημιακοί. Ο ειδικός γραμματεάς της ΠΟΣΔΕΠ Γεράσιμος Σιάσος είπε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρέπει να επιστρέψει μέρος των μισθών των πανεπιστημιακών που μειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, «αλλά με το νέο μισθολόγιο που θεσμοθέτησε πέρυσι, όχι μόνο δεν αποκατέστησε αυτή την αδικία, αλλά τους μείωσε ακόμα περισσότερο».

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας την αναπροσαρμογή των μισθών στα προ της περικοπής επίπεδα.

Αντιδράσεις και από τους Αστυνομικούς και Πυροσβέστες. Με ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ δηλώνει ότι εφόσον η Ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να μην εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, «θα συνεχίσει ακάθεκτη τον αγώνα της» για την επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του 2012.