Η Capital Economics προειδοποιεί για μια νέα ελληνική κρίση όταν η κυβέρνηση θα χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια, το 2020 ή ενδεχομένως και νωρίτερα.

 

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα «πνίξει» την ανάκαμψη της οικονομίας, εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών, μιλώντας ξεκάθαρα για την απειλή μιας νέας κρίσης.

 

Έπειτα από ένα ισχυρό ξεκίνημα της χρονιάς, το ΑΕΠ μετά βίας αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους και η τελευταία εξασθένηση του οικονομικού κλίματος  δείχνει ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για μια εκ νέου επιτάχυνση του ΑΕΠ είναι υπερβολικά αισιόδοξη, εξηγεί η Capital Economics.

 

Εάν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ διαψευσθούν, τότε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν μπορεί να τηρηθεί, αναφέρεται. «Ο όποιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός ενδέχεται να ενταθεί από παροχές εν όψει των εκλογών, που αναμένονται στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», τονίζουν οι αναλυτές, θυμίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τις ήδη συμφωνημένες μειώσεις στις συντάξεις.

 

Και ενώ μια λιγότερο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική ενδέχεται να δώσει κάποια περιθώρια για ανάπτυξη στην οικονομία, εντούτοις είναι πιθανό ότι η όποια ώθηση στο ΑΕΠ θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του κόστους δανεισμού και από τις αρνητικές συνέπειες που αυτή θα επιφέρει. Άλλωστε, η Capital Economics επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που είδε τα ομόλογά της να συμπαρασύρονται στην πτώση από τα τελευταία προβλήματα της Ιταλίας.

 

«Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια μεγάλη ανησυχία», προσθέτει η ανάλυση.

 

Μετά από αυτά, η Capital Economics προβλέπει πτώση της ανάπτυξης μόλις στο 1% έως το 2020, με αποτέλεσμα τα δημόσια οικονομικά να επιδεινωθούν και οι αποδόσεις των ομολόγων να αυξηθούν. «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί και άλλη οικονομική στήριξη μόλις εξαντληθεί το μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) εκείνη τη χρονιά (δηλαδή το 2020)», είναι η πρόβλεψη-σοκ της Capital Economics, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να έρθει και πολύ νωρίτερα.