Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2019, ο οποίος υποβλήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση, πάντως θεωρείται πως αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

«Περιθώρια θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν», πέταξε ο Κόντε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, πριν προσθέσει ότι αναμένει να λάβει τις «κριτικές παρατηρήσεις» της Κομισιόν. «Θα ανταπαντήσουμε», σημείωσε, πάντως «είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο».

Λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Κόντε συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία τον προέτρεψε να επιδιώξει την οικοδόμηση «εμπιστοσύνης» στις συνομιλίες με την Επιτροπή.

Όπως όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, η Ιταλία υπέβαλε τη Δευτέρα το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού της στην Επιτροπή.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επικρίνει τα μεγέθη που προβλέπει το σχέδιο, καθώς το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το 0,8% που υποσχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς.

Υπερασπιζόμενος τον προϋπολογισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της Λέγκα, ξεκαθάρισε προς «Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι: αφήστε την κυβέρνηση να φροντίσει τους Ιταλούς. Δεν πάει άλλο, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας».

Βάσει των κανόνων της ΕΕ, η Κομισιόν έχει χρονικά περιθώρια έως τις 22 Οκτωβρίου για να αρχίσει διαβουλεύσεις με τη Ρώμη σε περίπτωση «σοβαρής» αθέτησης των κανόνων, κάτι που αναμένεται αναμφίβολα να κάνει, και δύο εβδομάδων για να δημοσιοποιήσει τη γνώμη της.

Εάν η γνωμοδότηση της Επιτροπής είναι απορριπτική, αναμένεται να ζητήσει από την Ιταλία να της παρουσιάσει αναθεωρημένο προϋπολογισμό.