Αναθεωρεί ελαφρά προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,4% για το 2019, έναντι 1,8% της προηγούμενης εκτίμησης.

Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην έκθεση του Ταμείου για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook) που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% το 2018. Η ανεργία, πάντως, παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα: οριακά κάτω του 20% το 2018 και πρόβλεψη για 18,1% το 2019.

Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο το Ταμείο εκτιμά ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,2% έναντι του 1,9% που είχε υπολογίσει στις εαρινές του προβλέψεις.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η δυναμική θα εξασθενεί, ενόσω η χώρα θα καλείται να πετυχαίνει υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Το Ταμείο έχει επισημάνει επανειλημμένα πως οι εν λόγω δημοσιονομικοί στόχοι είναι υπερβολικά υψηλοί και δεν βασίζονται σε ρεαλιστική αξιολόγηση των προοπτικών της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2023-2060 η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως στο σύνολο του φετινού έτους η ανεργία θα διαμορφωθεί οριακά κάτω από το είκοσι τοις εκατό, αν και θα πέσει στο 18,1% το 2019.