Η Εφορία «κλειδώνει» κάθε μέρα ηλεκτρονικά τουλάχιστον 500 με 700 τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω κατασχετηρίων προκειμένου να εισπράξει μέρος των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών 3.933.628 φορολογουμένων, οι οποίες ξεπερνούν τα 101,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στο ακουστικό περιμένοντας την έγκριση από τους δανειστές για να προχωρήσει σε μια προεκλογικού τύπου ρύθμιση για τα λεγόμενα μικρά χρέη έως 10.000 ευρώ, που αφορούν περίπου 3.800.000 φορολογουμένους και επιχειρήσεις με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,9 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη νέα έκτακτη ρύθμιση -όπως τη χαρακτηρίζει- είναι πολλά, ωστόσο σχέδιο εξόφλησης οφειλών σε 120 δόσεις είχαν απορρίψει οι δανειστές κατά τη διάρκεια της τελευταίας αξιολόγησης, με το σκεπτικό ότι οδηγεί τους πολίτες να μην πληρώνουν και να συσσωρεύονται τα χρέη με αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων.

Για τον λόγο αυτό η εντολή που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία είναι να ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί των κατά σύστημα οφειλετών που ενώ διαθέτουν καταθέσεις, επιλέγουν να μην πληρώσουν τον Φόρο Εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κ.λπ.

Ομως, η Εφορία δεν περιορίζεται μόνο στους μεγάλους οφειλέτες, αλλά «βάζει χέρι» και σε μικροοφειλέτες για να εισπράξει ό,τι μπορεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας.