Μαύρη Τετάρτη για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το σκηνικό κατάρρευσης στις τράπεζες προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στο Γενικό Δείκτη.

Στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων από τα διεθνή funds βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι από την έναρξη της συνεδρίασης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 101,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 75,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,7 εκατ. τεμάχια.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-20,73% στα 1,300 ευρώ), της Eurobank(-14,69% στα 0,5370 ευρώ), της ΔΕΗ (-6,67% στα 1,2730 ευρώ) και της Εθνικής (-5,49% στα 1,5830 ευρώ).

Το sell off στον τραπεζικό κλάδο ερμηνεύεται από κύκλους της αγοράς ως δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, και ιδίως το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να μπορεί το timing της «επίθεσης» στο ταμπλό να ταυτιστεί με συγκεκριμένο γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη ημέρα μετά την άρση των Capital Controls και την πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων, ανακοινώθηκε ότι η Πειραιώς έχει διορία τρείς μήνες για να αντλήσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ- εξέλιξη η οποία ήταν γνωστή.

Οι παράγοντες που συνθέτουν το σημερινό «παγόβουνο» των τραπεζικών ρευστοποιήσεων συνοψίζονται στους εξής πέντε, όπως προκύπτει από τις επαφές του insider.gr με παράγοντες της αγοράς:

1. Επιτείνεται η ανησυχία για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

Το δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή για την Τράπεζα Πειραιώς και τις πιέσεις που ασκεί ο SSM για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης κατά 500 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια Tier II άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το τραπεζικό σύστημα.

Οι δηλώσεις του CEΟ της τράπεζας Χρήστου Μεγάλου την Τρίτη και την Τετάρτη για έκδοση ομολόγου χωρίς πίεση χρόνου δεν κατόρθωσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι το 2019 θα αναδείξει «τρύπες» στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών ιδρυμάτων και ενδέχεται να οδηγήσει σε ανακεφαλαιοποίηση τα τέσσερα ιδρύματα.

2. Απογοητεύει η οργανική κερδοφορία των τραπεζών

Τα ξένα funds διατύπωσαν έντονη επιφύλαξη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και στο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που έρχεται να αποδειχθεί με τη σταδιακή απόσυρσή τους από τα τραπεζικά blue chips.

3. Διατηρούν τις σορταρισμένες θέσεις τους τα ξένα funds

4. Κλείνουν τις θέσεις του τριμήνου τα ξένα χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα σε αναδυόμενες αγορές, απφεύγοντας τους κινδύνους, οι οποίοι στην περίπτωση της Ελλάδας εξειδικεύονται στον τραπεζικό κλάδο.

5. Αβεβαιότητα για διατήρηση των μεταρρυθμίσεων

Μπορεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και άλλοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών να δήλωσαν την υποστήριξή τους υπέρ της ματαίωσης στην περικοπή των συντάξεων, ωστόσο, στην επενδυτική κοινότητα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά ή θα υποκύψει στους λαϊκίστικους πειρασμούς της προεκλογικής περιόδου, σχολιάζει το insider.gr.