Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης την καταγγελία που έκανε η ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ για παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ στη συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της ΓΣΕΕ και του σωματείου των εργαζομένων, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπεγράφη στις 12.10.2017 και αναρτήθηκε στην ΕΡΓΑΝΗ στις 25.5.2018 (7 μήνες περίπου αργότερα), υπέστη ουσιώδη μεταβολή από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αυθαίρετη, παράνομη, παραβιάζει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που είχαν ήδη επιτευχθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και δεν έχει προηγούμενο! Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους, η ΣΣΕ υπέστη τροποποίηση στο τελευταίο εδάφιό της, αλλοιώνοντας την επιτευχθείσα συμφωνία, καθώς στην αρχική διατύπωσή της, η νέα ΣΣΕ λειτουργούσε συμπληρωματικά με τις προηγούμενες. Με χειρόγραφη παρέμβασή τους, ο ΥΠΟΙΚ και ο Αν. ΥΠΟΙΚ καταργούν τις προβλέψεις των παλαιότερων ΣΣΕ» αναφέρει ο κ. Βρούτσης και ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας:

«1. Υπήρξε μονομερής παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στο κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά μάλιστα την υπογραφή του από τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς καν να ενημερώσει αυτούς ως άμεσα ενδιαφερόμενους;

2. Το Υπουργείο Εργασίας γνώριζε για την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών και ποια η θέση του επ’ αυτού;

3. Γιατί αρνούνται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, να συναντήσουν τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ και γιατί δεν απαντούν στις μέχρι σήμερα σοβαρές καταγγελίες;»