Στον πάγο έβαλε το Eurogroup την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, μετά από μπλόκο της γερμανικής πλευράς: Το Eurogroup περιμένει περικοπές ύψους 28 εκατ. ευρώ -δηλαδή ισοδύναμες της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Η εξέλιξη επιβεβαίωνει ότι η εξαγγελία του μέτρου κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε προκαλέσει την ενόχληση του Eurogroup.

Στο Eurogroup της Πέμπτης αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες θα καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων και πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία είναι για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Ο επικεφαλής του ESM προσέθεσε πως η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ».

Συγκεκριμένα, όταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ κλήθηκε να απαντήσει αν το «κώλυμα» της Γερμανίας σχετίζεται με την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα στα νησιά, ο Κ. Ρέγκλινγκ απάντησε θετικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι που καθυστερεί τις εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία.

«Το ποσό δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και το Eurogroup έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα αρθεί στο τέλος του έτους. Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναζητήσει τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει αυτή η απόφαση από άλλα σημεία του προϋπολογισμού» διευκρίνσιε ο επικεφαλής του ESM.

Στη συνέχεια, είπε ο Κ. Ρέγκλινγκ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα τροποποιήσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας για να ενσωματωθεί αυτή η αλλαγή και στη συνέχεια το Γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.