Να προστεθεί στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για την μορφή της περίφημης «ενισχυμένης εποπτείας» έρχεται δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει (όπως είχε προ ημερών αναφέρει και το Bloomberg) πως η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια θα συνδεθεί με εκταμιεύσεις κεφαλαίων - πέραν των τακτικών αξιολογήσεων.

Συγκεκριμένα, σε έγγραφο βάσει του οποίου συνεδριάζει το Eurogroup την Πέμπτη και γνώση του οποίου επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο, η Ευρωζώνη θα συνδέσει την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022, με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 

Σύμφωνα με το Reuters το έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται η «Ενισχυμένη Εποπτεία» στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρεται ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) από τα κέρδη, που διασφαλίζουν οι κεντρικές τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων.