Ένα καθοριστικό βήμα πιο κοντά ήρθαν οι ηγεσίες Γαλλίας και Γερμανίας για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης: Μέρκελ και Μακρόν παρουσίασαν από κοινού σχέδιο για τη δημιουργία προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί και για επενδύσεις -πρόταση η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και με τα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποδέχθηκε τον Γάλλο πρόεδρο την Τρίτη στη Γερμανία και είχαν συνάντηση στον πύργο Μέζεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου. 

«Θέλουμε προϋπολογισμό της Ευρωζώνης» ανέφερε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ μετά τη συνάντηση, λέγοντας πως σκεπτικό είναι η οικονομική σύγκλιση των χωρών της Ευρωζώνης. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της ανέφερε πως ο προϋπολισμός εκείνος θα υπάγεται στις ήδη υπάρχουσες δομές κοινοτικών προϋπολογισμών και θα δίνει ειδικά βάρος στις επενδύσεις. 

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν να μιλήσουν με συγκεκριμένα ποσά και περιορίστηκαν μόνο στο χρονικό πλαίσιο, λέγοντας πως στόχος είναι αυτός ο προϋπολογισμός να «ξεκινήσει να εντάσσεται» στις υπόλοιπες κοινοτικές δομές από το 2021 και έπειτα. 

Το ζήτημα θα τεθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος του μήνα.