Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία της κυβέρνησης της Αργεντινής με το ΔΝΤ, προκειμένου η χώρα να λάβει δάνειο 50 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα τριετίας με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και περιορισμό των κρατικών δαπανών, που υπήρξε το αγαπημένο «σπορ» της προηγουμένης κυβέρνησης της περονίστριας Κριστίνα Φερνάντες.

Ο ίδιος ο νυν πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, θα ταξιδέψει στον Καναδά, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της G7, προκειμένου να δώσει τα χέρια με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Απομένει βεβαίως και η έγκριση της συμφωνίας από το ΔΣ του Ταμείου. 

Τον Απρίλιο, το νόμισμα της χώρας έπεσε θύμα των αναταράξεων σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί κατά 20%. Ο πρόεδρος Μάκρι έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Το πώς θα «πουλήσει» ο Μάκρι όλο αυτό στους συμπολίτες του είναι μια άλλη ιστορία. Η χώρα έχει προεδρικές εκλογές σε δύο περίπου χρόνια και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών προκαλεί πάντοτε γκρίνιες. Και αυτό γιατί πολύ συχνά οι κρατικές δαπάνες έχουν να κάνουν με (προεκλογικά) επιδόματα στα ασθενέστερα οικονομικά τμήματα του πληθυσμού. Επιπλέον έχει μόνο δυσάρεστες εμπειρίες από την παρουσία του ΔΝΤ στην οικονομία με αποκορύφωμα τη χρεοκοπία του 2001. Ήδη, η δυσαρέσκεια προς τον πρόεδρο Μάκρι είναι μεγάλη.

Για τον ίδιο τον πρόεδρο, πάντως, η προσφυγή στο ΔΝΤ έγινε ακριβώς για να γλιτώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια: ο ίδιος προσαρμόζει «σταδιακά» (όπως είναι η θεωρία του) τα δημόσια οικονομικά, ενώ στη συμφωνία για το δάνειο-μαμούθ των 50 δισ. δολαρίων υπάρχουν -κατά τον υπουργό Οικονομικών- και «ρήτρες ασφαλείας», δηλαδή κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες. Ειδικά στις επαρχίες της Αργεντινής, όπου οι κυβερνήτες είναι περονιστές.

Πώς η Αργεντινή χτύπησε και πάλι την πόρτα της Κριστίν Λαγκάρντ