Για αναβολή των ελληνικών σχεδίων έκδοσης νέου δεκαετούς ομολόγου κάνει λόγο το Reuters, λόγω των αναταράξεων που επιφέρει η ιταλική κρίση. Επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Αθήνα, το πρακτορείο αναφέρει πως το σχέδιο έκδοσης ομολόγων που θα «συνόδευε» την έξοδο από το πρόγραμμα αποφασίστηκε να αναβληθεί για μερικούς μήνες. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα σχεδίαζε την έξοδο στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, μέσα στο καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο. 

«Εξετάζαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωμαοτύχος που επικαλείται το πρακτορείο.

Τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έχουν ενισχυθεί σε επίπεδα ανάλογα επιτοκίων της τάξης του 4,5%. Το επταετές (με τέτοια ομόλογα είχε γίνει η έξοδος το Φεβρουάριου) βρίσκεται σε επίπεδα που θα αντιστοιχούσαν σε επιτόκια 4,24%. 

Η Αθήνα έχει μπροστά της να αποπληρώσει δόσεις 15 δισ. ευρώ πριν από το 2019, με τους Έλληνες αξιωματούχους να λένε ότι η χώρα μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2020, χωρίς την έκδοση ομολόγου, χάρη κυρίως στο ταμειακό απόθεμα που έχει εξασφαλιστεί. «Έχοντας ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε έως την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν και θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος» εξηγεί άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η οποία θα συνοδευόταν από επιπλέον εποπτεία.