Περί τα τέλη Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την Ελλάδα, το χρέος και τη μεταμνημονιακή περίοδο, δήλωσε στα Νέα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Ο ίδιος απέφυγε να διαψεύσει ότι το Βερολίνο εμφανίζεται να ζητά αυστηρούς όρους για την ελάφρυνση του χρέους και την περίοδο μετά τον Αύγουστο. Αντίθετα φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι όλα τα επιμέρους ζητήματα είναι ανοικτά. Και όλα αυτά τρεις μόλις εβδομάδες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κατά το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει σε λύση-πακέτο.

Ο Σολτς επανέλαβε, όπως όλοι οι αρμόδιοι για το θέμα αξιωματούχοι, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση για το ΔΝΤ, απάντησε: «Συζητάμε τις συγκυρίες για να πάρουμε αποφάσεις», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου. 

Σχετικά με την Ιταλία ο Σολτς τόνισε ότι η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι οι αγορές θα εκτιμήσουν θετικά τα μηνύματα της Ρώμης για σεβασμό των υποχρεώσεών της. «Και για τον λόγο αυτό είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να εξέλθει στις αγορές» κατέληξε.