Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώνει η ελληνική οικονομία καθώς, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις της Eurostat, οι μισοί Έλληνες χρωστούν σε λογαριασμούς και δάνεια. Το ποσοστό βρίσκεται στο 48% (2016) ενώ, το 2008, ήταν το μισό. Η Ελλάδα βρίσκεται πιο χαμηλά ακόμη και από τη Βουλγαρία.

Οι πίνακες της Eurostat αναφέρονται σε έναν μέσο όρο 10,4% των Ευρωπαίων που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, με συνέπεια να χρωστούν. Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταλαμβάνοντας μία ακόμη αρνητική πρωτιά και μάλιστα με διαφορά από τη δεύτερη Βουλγαρία, η οποία «τρέχει» με ένα ποσοστό 32% του πληθυσμού της με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το 2008, η Ελλάδα βρισκόταν στο 24,4% στη σχετική λίστα. Ήτοι, στο μισό. Η αλλαγή είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελούν τη... μισή αλήθεια της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, καθώς ένα ακόμη πολύ μεγάλο ποσοστό, βγάζει το μήνα στο όριο, εκμηδενίζοντας ωστόσο την όποια αγοραστική δύναμη διέθετε και άρα την αγορά και την κίνηση του χρήματος.

Πρωτιά στο σχετικό πίνακα, καταλαμβάνει η Γερμανία, όπου μόνο το 4,2% του πληθυσμού χρωστά, ενώ στο «βάθρο» της πρώτης τριάδας στέκονται η Τσεχία, με 4,4% και η Ολλανδία με 5%. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ποσοστά που απλώς αποτυπώνουν μία προσωρινή δυσκολία, ή απατεώνες και συστηματικά κακοπληρωτές.

Σημειώνεται ότι το 15,3% των Ελλήνων χρωστούν σε στεγαστικά δάνεια, ποσοστό τριπλάσιο από το 5,5% του 2008.