Νύχτα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν το επικαιροποιημένο μνημόνιο με ημερομηνία 23 Μαΐου 2018. Ξεχωρίζουν και επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι και το τέλος του 2022.

Παράλληλα, η χώρα δεσμεύεται να εφαρμόζει για πολλά χρόνια τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με την τεχνική συνδρομή των Θεσμών. 

 Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο: το ΔΝΤ διατηρεί το δικαίωμα να φέρει τη μείωση του αφορολόγητου και νωρίτερα, ακόμα και το 2019 ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα έρθει το 2020.

Οι δεσμεύσεις

Στα κρίσιμα μέτωπα αφορολογήτου και συντάξεων, οι περικοπές στις συντάξεις είναι «κλειδωμένες» για το 2019, για το αφορολόγητο το χρονικό σημείο νέας περικοπής έως και τα 5.700 ευρώ είναι ανοιχτό.

«Οι αρχές, ως προαπαιτούμενο, θα φέρουν μπροστά την εφαρμογή των μέτρων για τη φορολογία εισοδήματος από το 2019, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, θεωρήσουν στη βάση διαφανούς εκτίμησης , ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα και εάν χρειαστεί θα νομοθετήσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε να διασφαλίσουν την ακριβή επίτευξη του στόχου, με έναν τρόπο ο οποίος να είναι θετικός για την ανάπτυξη».

Νέα συμφωνία για τα αντίμετρα

Νέα συμφωνία με τους θεσμούς προκύπτει όμως ότι θα απαιτηθεί και για την εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων .

«Το μέγεθος των εφαρμοζόμενων μέτρων ( σ.σ αναφορά στα αντίμετρα) θα είναι σε συμφωνία με την προβλεπόμενη από τους θεσμούς υπεραπόδοση έναντι των συμφωνημένων μεσοπρόθεσμων στόχων – υπό την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».

Όσον αφορά στις συντάξεις γίνεται αναφορά στις προνομοθετημένες περικοπές οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2019 οδηγώντας σε εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022. Επιπλέον 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-22, προβλέπεται να αποφέρει η επίσης προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου έως και τα 5.700 ευρώ.

Οι αντικειμενικές

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν ρίχνει φως στη λύση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών και των πιθανών αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσει η εναλλακτική της σταδιακής αύξησης των αντικειμενικών σε ορίζοντα διετίας, ώστε να μην «φουσκώσουν» υπέρμετρα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ. Ενδεικτικό των διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής άλλωστε είναι το γεγονός ότι το κείμενο του SLA «χτενιζόταν» έως και χθες το βράδυ ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς, παρά το γεγονός ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανακοινώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θέτει ως προαπαιτούμενο (η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ικανοποιηθεί έως τις 14 Ιουνίου) την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών , μέσω νομοθεσίας αν χρειαστεί αλλά και τη δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές.

Eurogroup με φόντο την αναταραχή στην Ιταλία

Εν τω μεταξύ, με το βλέμμα των αγορών και των Βρυξελλών στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το Eurogroup με την ελπίδα να τοποθετηθεί θετικά για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Αυτό όμως ίσως και να είναι το μόνο καλό νέο, δεδομένου ότι ξεκινά και η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας -την παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής- με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το τελευταίο σενάριο που προκρίνει και το Βερολίνο, θέλει το Ταμείο να παραμένει στο πρόγραμμα. Άλλωστε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιταλία είναι έντονες: οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έφτασαν το 2,455% (πριν από μία εβομάδα ήταν 1,9%), συμπαρασύροντας και τα ελληνικά ομόλογα (στο 4,5% από 3,6% το Φεβρουάριο). Αυτό σημαίνει ότι κλείνει η πόρτα για την έκδοση νέων τίτλων. Σε αυτό το κλίμα οι δανειστές δεν θέλουν να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους μετά τον Αύγουστο.

Πέρα από την εποπτεία εξετάζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ ή μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης.

Πάντως, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν θετικά στο Eurogroup, θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης για την εκταμίευση 12 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα μια υποδόση 1 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση. Η συγκεκριμένη υποδόση έχει συνδεθεί με τον όρο της απρόσκοπτης διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και μείωσης των «φεσιών» του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες.