Με τα βλέμματα στραμμένα στην επόμενη μέρα των Μνημονίων βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η αποτίμηση της επίσκεψής τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και πολύ θετική. Και αυτό γιατί το αφορολόγητο τελικά θα μειωθεί από το 2020 και όχι από το 2019, όπως απαιτούσε το ΔΝΤ, τα αντίμετρα και του 2019 και του 2020 θα εφαρμοστούν κανονικά, ενώ εξαιρετικά πιθανή είναι πλέον η παράταση της εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη ή για έναν χρόνο ακόμη ή μέχρι να επιτευχθούν συγκεκριμένες επιδόσεις στο μέτωπο της ανεργίας και της επαναφοράς των μισθών σε ανοδική τροχιά.

Επίσης συμφωνήθηκε η ένταξη και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 στη ρύθμιση των 120 δόσεων, την ίδια ώρα που μάλλον οι υπεραποδόσεις στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018 θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διανομή έκτακτου μερίσματος και κατά τη φετινή χρονιά. Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων και των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 αναμένεται να περιλαμβάνει, μετά και τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό, τα εξής:

1 Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους από την 1η/1/2019, μέτρο που αναμένεται να αποδώσει δημοσιονομικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το 1,33 δισ. ευρώ αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, τα 232 εκατ. ευρώ στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές, ενώ επιπλέον 115 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν δημοσιονομικά από τη μη αύξηση των συντάξεων λόγω της μεταβολής του ΑΕΠ. Επιπλέον 819 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων του Δημοσίου.

2 Τη μείωση του αφορολογήτου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ, μέτρο με δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξης των 1,92 δισ. ευρώ.

3 Για το 2019 την ενεργοποίηση «εξισορροπητικών παρεμβάσεων» ύψους 1,85 δισ. ευρώ. Τα 190 εκατ. ευρώ αφορούν την επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα, τα 140 εκατ. ευρώ τη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, τα 260 εκατ. ευρώ τον ανασχεδιασμό των οικογενειακών επιδομάτων (σ.σ.: μένει να φανεί αν θα υπάρξει και νέα αύξηση ή απλώς θα χρηματοδοτηθούν και το 2019 οι αυξήσεις που έγιναν από φέτος), τα 600 εκατ. ευρώ τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου (σ.σ.: θα δίδεται και σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο), ενώ μένει και ένα «πακέτο» ύψους 660 εκατ. ευρώ προς εξειδίκευση και εφαρμογή.

Επίσης, προβλέπονται η αύξηση της δαπάνης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με 300 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης με 260 εκατ. ευρώ και η μείωση της συμμετοχής των ιδιωτών (κυρίως των συνταξιούχων) στη φαρμακευτική δαπάνη, μέτρο που θα κοστίσει 240 εκατ. ευρώ.

4 Για το 2020 ο προϋπολογισμός των «εξισορροπητικών παρεμβάσεων» θα αυξηθεί στα 3,415 δισ. ευρώ, καθώς, πέραν των μέτρων του 2019 που προαναφέρθηκαν, θα ισχύσουν η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% (461 εκατ. ευρώ), του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ και του βασικού φορολογικού συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 20%, μέτρο προϋπολογισμού 877 εκατ. ευρώ, καθώς και ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (368 εκατ. ευρώ).    

Νόμος Κατσέλη και 120 δόσεις

Εκτός από την παράταση της προστασίας για την κύρια κατοικία, συζητούνται:

-Η άμεση απώλεια της προστασίας σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι συνεπής με τη ρύθμιση που θα ορίσει το δικαστήριο. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για λόγους ανωτέρας βίας.

-Η απώλεια της προστασίας αν κάποιος δανειολήπτης αιτηθεί δύο αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσής του.

-Ο αναδρομικός καταλογισμός τόκων σε περίπτωση που το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση του ενδιαφερομένου.

-Η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλους όσοι κάνουν υπαγωγή στον νόμο, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν ήδη υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις.

Για τους τελευταίους, μάλιστα, θα υπάρξει συγκεκριμένη προθεσμία, εντός της οποίας θα πρέπει να προσέλθουν και να κάνουν αίτηση ότι αποδέχονται το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Σε συμφωνία για την ένταξη και των οφειλών του 2017 σε ρύθμιση κατέληξε η ελληνική πλευρά με τους δανειστές.

Αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην υποβολή αιτήσεων, καθώς το να μπορεί κάποιος να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων και αυτή των 12 δόσεων για τα χρέη του 2017 και τις τρέχουσες εισφορές θεωρείται σχεδόν αδύνατο. Επίσης, η ελληνική πλευρά εξασφάλισε την ένταξη στη ρύθμιση και των οφειλετών μετόχων, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα να εντάξουν στην πλατφόρμα μόνο τα χρέη των εταιρειών τους και όχι τα προσωπικά τους.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 19 Μαΐου 2018