Παρόλο του ότι η οικονομία αναμένεται να διανύσει άλλη μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης, ωστόσο το Bloomberg προβλέπει ότι το τοπίο θα είναι θολό.


Ο λόγος για την εαρινή έκθεση της Κομισιόν που είδε το φως της δημοσιότητας εχθές και που βάση μιας σειράς παραμέτρων κρίνει ότι «οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί πολύ». Μεταξύ άλλων κάποιες από αυτές τις παραμέτρους είναι: ο προστατευτισμός στο εμπόριο, οι διογκωμένες τιμές στις αγορές, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, η αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην Ιταλία καθώς επίσης και η συνεχιζόμενη αδυναμία στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Σε ότι αφορά τη χώρα μας, το Bloomberg αναφέρει ότι «η Κομισιόν αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου σε 1,9% και 2.3% αντίστοιχα, από προηγούμενη πρόβλεψη 2,5%».


Το πρακτορείο σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι δεδομένου πως η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο, προσπαθώντας να πείσει τις αγορές ότι έχει ανακάμψει και είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της, αυτά δεν είναι καλά νεά.


Τέλος, το Bloomberg επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της σημειώνει πως η αδύναμη κατανάλωση δείχνει πως τα νοικοκυριά είναι πιο πιεσμένα οικονομικά απ’ ό,τι αναμενόταν και πως οι βελτιώσεις στο μέτωπο της απασχόλησης παίρνουν πολύ χρόνο έως ότου να μεταφραστούν σε υψηλότερη κατανάλωση».